Yenimahalle Belediyesine ait vadeli mevduat hesaplarına tahakkuk eden faiz tutarları gelir hesaplarına net olarak kaydedilmekte, banka tarafından faiz geliri üzerinden yapılan vergi kesintisi muhasebe kayıtlarında yer almamaktadır.

Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nin “Temel muhasebe kavramları ve ilkeleri ile genel yönetim muhasebe standartları, kuralları ve uygulanması” başlıklı 42’nci maddesinde kurumların muhasebesinin Genel Yönetim Muhasebe Yönetmeliği’nin ikinci bölümündeki bilanço ilkeleri ile üçüncü bölümünde belirlenen muhasebe standartları, kurallar ve uygulamalara ilişkin hükümler çerçevesinde yürütüleceği ifade edilmektedir.

Genel Yönetim Muhasebe Yönetmeliği’nin “Gayri Safilik İlkesi” başlıklı 39’uncu maddesine göre gelir ve giderler, herhangi bir düzenleme veya standart ile aksi kararlaştırılmadıkça netleştirilmeden kaydedilmelidir.

Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nin 102 Banka hesabının işleyişini düzenleyen 57’nci maddesinde, idarenin hesaplarının bulunduğu bankalarca tahakkuk ettirilerek banka hesabına aktarılan faiz tutarlarının 600 Gelirler hesabına, vergi kesintilerinin ise 630 Giderler hesabına borç kaydedileceği belirtilmiştir. İdarenin bu konudaki uygulamasında ise bankalardaki vadeli mevduat hesaplarından elde edilen faiz gelirleri net tutarlar üzerinden, diğer bir ifadeyle gelir vergisi stopajı düşülerek muhasebeleştirilmektedir.

Anılan mevzuat hükümleri çerçevesinde, tahakkuk eden faiz gelirlerinin stopaj kesintisi yapılmadan brüt tutar üzerinden 600 Gelirler hesabında, buna ilişkin olarak stopaj yapılan vergi ve benzeri giderlerin de 630 Giderler hesabında izlenmesi gerekmektedir.

Kamu idaresi cevabında 2020 yılı Aralık ayından itibaren mevduat faizlerinin brüt tutarları üzerinden kaydedildiği, uygulamanın bu tarihten itibaren, izleyen döneme etkili olarak düzeltildiği belirtilmektedir. Ancak 2020 yılı faaliyet sonuçları tablosunda faiz gelirleri ve vergi giderleri olması gerekenden daha az görünmektedir.


Kararla ilgili sorunuz mu var?