İdarenin nikâh akit hizmetinden yararlanan belediye personeli ile çocuklarından nikâh ücreti alınmadığı görülmüştür.

5393 sayılı Belediye Kanunu’nun “Meclisin görev ve yetkileri” başlıklı 18’inci maddesinin (f) bendinde; “Kanunlarda vergi, resim, harç ve katılma payı konusu yapılmayan ve ilgililerin isteğine bağlı hizmetler için uygulanacak ücret tarifesini belirlemek.” hükmü yer almaktadır.

2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun “Ücrete Tabi İşler” başlıklı 97’nci maddesinde; “Belediyeler bu Kanunda harç veya katılma payı konusu yapılmayan ve ilgililerin isteğine bağlı olarak ifa edecekleri her türlü hizmet için belediye meclislerince düzenlenecek tarifelere göre ücret almaya yetkilidir. Belediye’ye tekel olarak verilmiş işler kendi özel hükümlerine tabidir.” hükmü yer almaktadır.

Yukarıdaki kanun maddesi hükmü ile belediye meclislerine evlenme merasimi gibi isteğe bağlı olarak ifa edecekleri hizmetler için tarife düzenleme yetkisi verilmiş, ancak, 4736 sayılı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Ürettikleri Mal ve Hizmet Tarifeleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 1’inci maddesinin birinci fıkrasında kamu kurum ve kuruluşlarınca üretilen mal ve hizmet bedellerinde işletmecilik gereği yapılması gereken ticarî indirimler hariç herhangi bir kişi veya kuruma ücretsiz veya indirimli tarife uygulanmayacağı, aynı maddenin devamında bu hükümden muaf tutulacak kişi ve kurumların Cumhurbaşkanı tarafından tespit edilebileceği belirtilerek bu yetki sınırlandırılmıştır.

Yapılan incelemede, Başakşehir Belediyesi Meclisinin 10.12.2020 tarih ve 2020/56 sayılı Kararı’nda, herhangi bir yasal dayanağı olmaksızın belediye personeli (Belediye şirket personeli dâhil) ile çocuklarının nikâh akitlerinden, aile cüzdan bedeli dışında ücret alınmayacağına karar verildiği tespit edilmiştir.

Yukarıda yer alan denetim tespiti üzerine, İdare tarafından, çalışanlara destek olmak ve kurum aidiyet bilincinin oluşmasını sağlamak amacı ile sosyal devlet ilkesinin gereği olarak Belediye personelinden nikâh salon ücretinin alınmadığı, bundan sonraki süreçte nikâh


hizmetlerinin mevzuata uygun şekilde yürütülmesi konusunda özen gösterileceği ifade edilmiştir.

Ancak, yukarıda da değinildiği üzere; 4736 sayılı Kanun’un 1’inci maddesinin birinci fıkrası hükmü ile kamu kurum ve kuruluşlarınca üretilen mal ve hizmet bedellerinde işletmecilik gereği yapılması gereken ticarî indirimler hariç herhangi bir kişi veya kuruma ücretsiz veya indirimli tarife uygulanmayacaktır. Dolayısıyla İdare tarafından sunulan gerekçelere dayanılarak nikâh salonu ücretinin belediye çalışanları ve çocuklarından alınmaması hususu mevzuata aykırılık teşkil etmektedir.

Sonuç olarak, nikâh akit hizmetinden bedelsiz yararlanılması yasal düzenlemeye aykırılık teşkil ettiği gibi, İdareyi zarara uğratıcı nitelikte olduğu da açıktır.


Kararla ilgili sorunuz mu var?