Belediye sınırları içerisinde faaliyette bulunan bazı iş yerleri için mükellefiyet kayıtlarının yapılmadığı ve bu sebeple çevre temizlik vergisinin olması gerekenden az tahsil edildiği tespit edilmiştir.


2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun mükerrer 44’üncü maddesinde; belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve belediyelerin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan konut, iş yeri ve diğer şekillerde kullanılan binaların çevre temizlik vergisine tabi olduğu belirtilmiştir. Aynı maddede, verginin mükelleflerinin binayı kullananlar olduğu ve mükellefiyetin binanın kullanıma başlanmasından itibaren başlayacağı hüküm altına alınmıştır.

Yine aynı maddenin dört ve beşinci fıkralarında çevre temizlik vergisi tarifesi belirtilmiş olup sekizinci fıkrasında; iş yeri ve diğer şekilde kullanılan binalarla ilgili olarak tahakkuk eden bu verginin her yıl emlak vergisinin taksit sürelerinde ödeneceği ifade edilmiştir.

Belediyenin mülki sınırları içerisinde yer alan avukatlık büroları, serbest muhasebeci mali müşavirlik büroları, muayenehane gibi iş yerleri, işyeri açma ve çalışma ruhsatı açısından İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulüne Dair Kanun hükümlerinden muaf tutulmuştur. İşyeri açma ve çalışma ruhsatından muaf olan söz konusu işyerleri için çevre ve temizlik vergisi mükellefiyeti ya başvuru üzerine ya da Belediye tarafından tespit edildiği durumlarda tesis edilmektedir.

Yukarıda belirtilen mevzuat hükümleri birlikte değerlendirildiğinde, belediye sınırları içinde yer alan ve belediyenin çevre temizlik hizmetlerinden faydalanan tüm iş yerlerinin çevre temizlik vergisine tabi olduğu, işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilirken çevre temizlik vergisi mükellefiyeti tesis edilmesi gerektiği, ruhsattan muaf olan iş yerlerinin ise çevre temizlik vergisi mükellefiyetleri ancak tespit ile ya da mükelleflerin başvuru üzerine tesis edilebileceği sonucuna ulaşılmaktadır.

Bodrum Vergi Dairesi Müdürlüğü ile belediyenin verilerinin karşılaştırılması sonucunda:

  1. - Belediye sınırları içerisinde aktif olarak faaliyet gösteren yaklaşık 24.757 adet işyerinin olmasına karşın Bodrum Belediyesi tarafından çevre temizlik vergisi mükellefiyeti tesis edilen yaklaşık 11.589 adet işyerinin olduğu ve bu sebeple belediye sınırlarında aktif olarak faaliyet gösteren ve çevre temizlik vergisi tarh ve tahakkuk edilmeyen yaklaşık 13.268 adet işyerinin bulunduğu,

  2. - Belediye verilerine göre Bodrum ilçesi sınırları içerisinde belediyeden işyeri açma ve çalışma ruhsatı alan yaklaşık 14.880 adet iş yeri olmasına rağmen 3.722 iş yerinin çevre temizlik vergisi mükellefiyeti oluşturulmadığı,


  3. - Bodrum Vergi Dairesi Müdürlüğünden alınan bilgiler ile idarenin vermiş olduğu bilgilerin karşılaştırılması sonucunda belediye sınırları içinde faaliyetlerini sürdürmekte olup işyeri açma ve çalışma ruhsatı almaktan muaf yaklaşık 644 adet serbest meslek erbabından yaklaşık 481 tanesinin işyeri çevre temizlik vergisi mükellefiyetinin bulunmadığı,

    tespit edilmiştir.


    Kamu idaresi tarafından, Bodrum Vergi Dairesi Müdürlüğüne ilçede faaliyette bulunan mükellef bilgilerinin gönderilmesi üzerine yazı yazıldığı, Vergi Dairesi Müdürlüğünden gelen mükellef kaydı ile Belediye kayıtları karşılaştırılarak Çevre Temizlik Bildirim kaydı bulunmayan 6896 mükellef için sicil-yoklama servisi tarafından kontrol işlemlerinin başlatıldığı ifade edilse de mevzuata aykırı duruma yönelik yapılacak işlemlerin rapor dönemi olan 2021 yılına etkisi bulunmamaktadır.

    Sonuç olarak, iş yerlerinden tahsil edilen çevre temizlik vergisinin mevcut durumdan çok daha yüksek tutarlarda olabileceği ve bu sebeple belediyenin söz konusu eksikliklerin önüne geçebilmek adına gerekli çalışmaları yaparak işyeri çevre temizlik vergisi tarh ve tahakkuklarını mevzuata uygun olarak gerçekleştirmesi gerektiği değerlendirilmektedir.


Kararla ilgili sorunuz mu var?