6360 Sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un Geçici 1’inci maddesinin 3 numaralı fıkrasında; “1’inci maddeye göre tüzel kişilikleri kaldırılan belediye ve köylerin personeli, her türlü taşınır ve taşınmaz malları, hak, alacak ve borçları, komisyon kararıyla ilgisine göre bakanlıklara, büyükşehir belediyesi, bağlı kuruluşu veya ilçe belediyesine devredilir. Devir işlemi ilk mahalli idareler genel seçimi itibarıyla uygulamaya konulur.” ifadesi yer almaktadır.

6360 sayılı Kanun’un geçici 1’inci maddesinin 3 numaralı fıkra gereğince kaldırılan belde ve ilçe belediyelerince alınmış olunan abonelik sözleşmelerinden doğan su teminatlarının Denizli Su ve Kanalizasyon İdaresine devredilmesi gerekir.

Diğer yandan, 2560 sayılı İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun’un “Gelirler” başlıklı 13’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde; “Su satışı ve kullanılmış suların uzaklaştırılmasına karşılık, tarifesine göre abonelerden alınacak ücretler…”

Aynı Kanun’un “Tarife tespit esasları” başlıklı 23’üncü maddesinde; Su satışı, kanalizasyon tesisi bulunan yerlerdeki kullanılmış suların uzaklaştırılması, septik çukurların boşaltılması giderleri için ayrı tarifeler yapılır. Bu tarifelerin tespitinde, yönetim ve işletme giderleri ile amortismanları doğrudan gider yazılan (aktifleştirilmeyen) yenileme, ıslah ve tevsi masrafla ve (…) bir kar oranı esas alınır.

(2) Tarifelerin tespiti ile tahsilatla ilgili usul ve esaslar bir yönetmelik ile belirlenir.”


Kanun’un Ek 5’inci maddesinde ise; “Bu Kanun diğer büyükşehir belediyelerinde de uygulanır.” denilmektedir.

Kanun’un verdiği yetkiye istinaden çıkarılan DESKİ Tarifeler Yönetmeliği’nin “Teminat bedeli” başlıklı 69’uncu maddesinin birinci fıkrasında; “Sözleşmenin iptali durumunda güvence bedeli, DESKİ Genel Müdürlüğü ile olan bütün hesapların tasfiyesinden sonra geri verilir veya mahsup edilir.” ifadesi yer almaktadır.

DESKİ Tarifeler Yönetmeliği’nde belirtildiği üzere abonelik sözleşmenin iptali durumunda güvence bedeli bütün hesapların tasfiyesinden sonra geri verilir veya mahsup edilir.


Ancak devirden önce ilgili belediye ile abonelik sözleşmesi imzalayıp muhtelif sebeplerle aboneliğini sonlandırmak isteyebilecek abonelerin teminat tutarları idare kayıtlarda yer almadığından ilgilisine iade edilemeyecektir.

İdarenin 2018 yılı mali işlemlerinin incelenmesi neticesinde; Belde ve ilçe belediyelerinden devralınması gereken abonelik sözleşmelerinden doğan su aboneliği teminat bedellerinin devralınmadığı dolayısıyla tahakkuk ve muhasebe kayıtlarında yer almadığı görülmüştür.

6360 sayılı Kanun gereği devir yapan belediyeler ile gerekli bütün yazışma, iş ve işlemler yapılmalı, teminatı alınan aboneler belirlenmeli ve bu varlıkların İdareye devrinin sağlanması gerekmektedir.

Kamu idaresi cevabında; “6360 Sayılı Kanunu’nun Geçici 1.Maddesinin 3 numaralı fıkra gereğince kaldırılan birlik, belde, ilçe belediyeleri ile büyükşehir belediyesince alınmış olan abonelik sözleşmesinden doğan abonelik teminatlarının Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediyelerine tarafımıza ödeme hususu bildirilmiştir.” denilmiştir.

Sonuç olarak Başkanlığımıza gönderilen kamu idaresi cevabında; bulguda belirtilen görüşler doğrultusunda uygulama yapılacağı ifade edildiğinden bu aşamada önerilecek başka bir husus bulunmamaktadır.

Bulgu konusu tespitin devam edip etmediği takip eden denetimlerde izlenecektir.


Kararla ilgili sorunuz mu var?