Karar Künyesi
Didim Belediyesi ile sendika arasında imzalanan ve 01.01.2018 ile 31.12.2019 tarihleri arasında geçerli olan sosyal denge sözleşmesinde sözleşmenin konusuna girmeyen düzenlemelere yer verildiği görülmüştür.
375 sayılı KHK’nın ek 15’inci maddesinde, Belediyeler ve bağlı kuruluşları ile il özel idarelerinin kadro ve pozisyonlarında istihdam edilen kamu görevlilerine sosyal denge tazminatı ödenebileceği, ödenebilecek aylık tutarın 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanununa göre yapılan toplu sözleşmede belirlenen tavan tutarı geçemeyeceği ve belediye ve il özel idaresi ile ilgili belediye ve il özel idaresinde en çok üyeye sahip kamu görevlileri sendikası arasında anılan Kanunda öngörülen hükümler çerçevesinde yapılabilecek sözleşmeyle belirleneceği hüküm altına alınmıştır.
4688 sayılı Kanunun “Mahalli İdarelerde Sözleşme İmzalanması” başlıklı 32’nci maddesinde;
“ 27/6/1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 15 inci maddesi
hükümleri çerçevesinde sosyal denge tazminatının ödenmesine belediyelerde belediye başkanının teklifi üzerine belediye meclisince, il özel idaresinde valinin teklifi üzerine il genel meclisince karar verilmesi halinde, sözleşme döneminde verilecek sosyal denge tazminatı tutarını belirlemek üzere ilgili mahalli idarede en çok üyeye sahip sendikanın genel başkanı veya sendika yönetim kurulu tarafından yetkilendirilecek bir temsilcisi ile belediyelerde belediye başkanı, il özel idaresinde vali arasında toplu sözleşme sürecinin tamamlanmasını izleyen üç ay içerisinde sözleşme yapılabilir. Bu sözleşme bu Kanunun uygulanması bakımından toplu sözleşme sayılmaz ve bu kapsamda Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna başvurulamaz.”
Hükmüne yer verilerek imzalanacak sosyal denge sözleşmesinde taraflara sadece tavan tutarı geçmemek üzere sosyal denge tazminatının tutarını belirleme yetkisi verilmiştir.
Dolayısı ile sosyal denge sözleşmesine, sosyal denge tazminatının tutarını belirlenmesi dışında herhangi bir hüküm konulamaz.
Didim Belediyesi ile yetkili sendika arasında 01.03.2018 tarihinde imzalanan sosyal denge sözleşmesinde;
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde kadın çalışanlar ücretli izinli sayılır ve düzenlenen dayanışma yemeğinden ücretsiz faydalandırılır.
Yılda bir kez tüm memurlar periyodik muayeneden geçirilir. İşveren, çalışanların çalıştıkları işyeri ve muayene için sevk edildikleri hastane arasında olanaklar ölçüsünde araç tahsis eder.
İşveren, sendika şube veya işyeri temsilciliğine tefriş edilmiş bir temsilcilik odası tahsis eder.
İşveren, işyerinde çalışanların kolayca görebilecekleri elverişli bir yerde sendikanın ilan ve duyuruların asılmasına özgü ilan panoları bulundurur.
Düzenlemelerine yer verilmiştir.
Belirtilen mevzuat hükümlerine göre imzalanacak sosyal denge sözleşmesinin konusu memurlara yapılacak sosyal denge tazminatı ödemesi tutarının belirlenmesidir. Sosyal denge sözleşmesinde sosyal denge ödemesiyle ilgili olmayan ve mevzuata aykırı düzenlemelere yer verilmesi mümkün değildir.
Kamu idaresi cevabında; “Bulguda Didim Belediyesi ile Sendika Arasında İmzalanan Sosyal Denge Sözleşmesine Konusu Dışında Hüküm konulması başlıklı bulguda tespit edilen hususlara dikkat edilerek yetkili sendika ile sosyal denge tazminatı tutarı dışında bir hüküm konulmayacaktır.” denilmektedir.
Sonuç olarak Kamu İdaresi tarafından gönderilen cevapta bulgumuza iştirak edildiği belirtilmiştir. Söz konusu sosyal denge sözleşmesi 2018 yılında imzalanmıştır. Dolayısıyla sözleşme hükümleri ayakta olup, hükümlerin yürütülmesine devam edilmektedir. Ancak bu durum bulgu konusu edilen hususların mevzuata uygun olduğu anlamına gelmemelidir. Dolayısıyla bu hükümlerin uygulanmasından kaynaklı olarak kamu kaynağında meydana gelebilecek mevzuata aykırı azalmalar yargı raporuna ayrıca konu edilebilecektir. Sonuç olarak bahsedilen sözleşme sona erinceye kadar ilgili görevlilerin bu hususları göz önünde bulundurmaları gerekmektedir. Sendika ile imzalanacak olan bir dahaki sözleşme metninde bu durumların olup olmadığı tarafımızca takip edilecektir.