İlçe sınırları içrisinde olup, imar planında park alanı olarak tespit edilen yerlerde Belediye tarafından kiraya verilen ticari işletmelerin bulunduğu ve bu alanların park alanı olma özelliğini yitirdiği görülmüştür.

Ticari işletmelerin faaliyet gösterdiği yapıların yapıldığı tarihlerde yürürlükte olan ve 3/5/1985 tarihli ve 3194 sayılı İmar Kanunu hükümlerine dayanılarak hazırlanmış bulunan Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nin kent bölgeleri ile ilgili alanların tanımları ve kullanış şartlarının belirlendiği 14’üncü maddesinde park alanlarının tanımı şu şekilde yapılmıştır;

‘‘Parklar: Kentte yaşayanların yeşil bitki örtüsü ile dinlenme ihtiyaçlarına cevap veren alanlardır. Îmar planındaki park alanlarının içerisinde park için gerekli başka tesisler gösterilmemişse, ancak büfeler, havuzlar, pergoleler, açık çayhane ve genel heladan başka tesis yapılamaz. Lüzumu halinde açık spor tesisleri yapılır.’’

Buna göre park alanlarının kentte yaşayan kişilerin yeşil bitki örtüsü ile dinlenme ihtiyaçlarına cevap veren alanlar olması açısından sadece belli yapıların yapılmasına izin verilmiştir. Bu yapıların park alanlarının kullanış amacına aykırılık teşkil etmeyecek şekilde olması ve müşterek kullanıma açık olması gerekmektedir.

İmar planında park alanı olarak tespit edilen alanlarda Belediye tarafından kiraya verilen lokanta, market, halı saha ve tenis kortu tesisi gibi ticari işletmelerin bulunduğu, bu işletmelerin alanın tümünü kapattığı bu yüzden de bu alanların park alanı olma özelliğini yitirerek ticari olarak kullanıldığı tespit edilmiştir. Oysaki mevzuatta park alanına sadece büfe, havuz, pergole, açık çayhane, genel hela ve lüzumu halinde açık spor tesisi yapılabileceği ve bu yapıların söz konusu alanın park alanı olma özelliğini yitirmesine sebep olmayacak ve nitelikte olmaları gerektiği belirtilmiştir. Park alanlarının ticari amaçla kullanılması kentte yaşayan kişilerin


müşterek kullanımına da engel teşkil etmektedir.


Söz konusu edilen park alanlarında bulunan kiracıların tahliyelerinin sağlanarak bu alanların Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’ne uygun hale getirilmesi gerektiği düşünülmektedir.

Kamu idaresi cevabında; ‘‘Söz konusu edilen park alanlarında bulunan kiracıların tahliyelerinin sağlanarak bu alanların Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’ne uygun hale getirilecektir.’’ Denilmektedir.

Sonuç olarak Kamu İdaresince verilen cevapta; bulgu metninde söz konusu edilen park alanlarında bulunan kiracıların tahliyelerinin sağlanarak bu alanların Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’ne uygun hale getirileceği ifade edilmiştir. Söz konusu park alanlarının İmar mevzuatına uygun hale getirilip getirilmediği takip eden denetimlerde izlenecektir.


Kararla ilgili sorunuz mu var?