Karar Künyesi
Kurumun muhasebe kayıtları incelendiğinde; vadeli mevduat hesaplarına tahakkuk eden faizin 600-Gelirler Hesabına net olarak kaydedildiği, banka tarafından faiz geliri üzerinden yapılan stopaj kesintisinin muhasebe kayıtlarında yer almadığı görülmüştür.
Genel Yönetim Muhasebe Yönetmeliği’nin “Gayri safilik ilkesi” başlıklı 39’uncu maddesinde; gelir ve giderlerin, herhangi bir düzenleme veya standart ile aksi kararlaştırılmadıkça netleştirilmeden kaydedileceği ifade edilmiştir.
Aynı Yönetmeliğin “Faaliyet sonuçları tablosu ilkeleri” başlıklı 6’ncı maddesinde ise; kamu idarelerinin faaliyetlerine ilişkin gelir ve gider işlemlerinin, tahakkuk esasına dayalı olarak gelir ve gider hesaplarında izleneceği, söz konusu hesapların bütçe ile ilgili olsun veya olmasın, genel kabul görmüş muhasebe ilkeleri gereği tahakkuk eden her türlü gelir ve giderin kaydına mahsus olduğu belirtilmiştir.
Ayrıca Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nin “600 Gelirler Hesabı” başlıklı 368’inci maddesinde; bütçe ile ilgili olsun veya olmasın Devlet Muhasebesi Standartları Kurulu tarafından belirlenen uluslararası genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine
göre tahakkuk eden her türlü gelirin 600- Gelirler Hesabında, “800 Bütçe Gelirleri Hesabı” başlıklı 382’nci maddesinde ise, mevzuatı gereğince bütçe geliri olarak nakden veya mahsuben yapılan tahsilatların 800-Bütçe Gelirleri Hesabında izlenmesi gerektiği ifade edilmiştir.
Mevzuat hükümlerinden de anlaşılacağı üzere bütçe geliri ile gelir birbirinden farklı kavramlardır. Tahakkuk eden gelir tutarı ile tahsilatı yapılan gelir tutarının eşit olması, tahakkuk eden tutarlar üzerinden muhtelif sebeplerle herhangi bir kesinti yapılmamasına bağlıdır. Tahakkuk eden gelir tutarı üzerinden bir kesinti yapılmış ise gayri safilik ilkesi gereği bu kesinti ayrı olarak gider hesaplarında gösterilmelidir. Böyle bir durumda tahsil edilen gelir tutarı ile tahakkuk eden gelir tutarı arasında bu kesinti kadar fark olacaktır.
Gayri safilik ilkesi gereğince tahakkuk eden faiz gelirlerinin 600-Gelirler Hesabına gayrisafi tutar üzerinden, 800-Bütçe Gelirleri Hesabına ise stopaj yapıldıktan sonraki net tutar üzerinden kayıt edilmesi gerekmektedir. Ayrıca stopaj kesintisinin de 630-Giderler Hesabında gösterilmesi gerekmektedir.
Yapılan incelemede, vadeli mevduat hesaplarına tahakkuk eden faizlerin stopaj kesintisi sonrası oluşan net tutarının, aynı rakamlar üzerinden hem 600-Gelirler Hesabına hem de 800- Bütçe Gelirleri Hesabına kayıt edildiği tespit edilmiştir.
Kamu idaresi cevabında; “Tahakkuk eden mevduat faiz gelirlerinin 600- Gelirler hesabına gayrisafi tutar üzerinden, 800- Bütçe gelirleri hesabına ise stopaj yapıldıktan sonraki net tutar üzerinden kayıt edilmiş, stopaj kesintisinin de 630- Giderler hesabında gösterilerek muhasebeleştirilmesi sağlanmış ve bundan sonraki işlemlerde tenkit ve tavsiyelere göre işlem yapılacaktır.” denilmiştir.
Sonuç olarak Kurum tarafından verilen cevapta bulguya iştirak edilmiş ve bundan sonraki işlemlerde ilgili kayıtların yapılacağı ifade edilmiştir. Ancak, söz konusu hatalı uygulama, 600-Gelirler Hesabı ile 630-Giderler Hesabının 2018 yılı mali tablolarında hatalı görünmesine yol açmıştır. Bulgu konusu tespitin devam edip etmediği takip eden denetimlerde izlenecektir.