Belediyenin yetki ve görev sınırları içinde işyeri açma ve çalışma ruhsatı olmaksızın faaliyette bulunan işletmelerin olduğu, buna bağlı olarak da İdarenin işyeri açma izni harcı gelirinin kayba uğradığı görülmüştür.

2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun “İşyeri Açma İzni Harcı” başlıklı 81’inci maddesinde; belediye sınırları veya mücavir alanlar içinde bir iş yerinin açılmasının “İşyeri Açma İzni Harcına” tabi olduğu belirtilmiştir.

Diğer yandan, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik’e göre belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bu Yönetmelik kapsamında faaliyet gösterecek işletmelerin ilgili belediyeden iş yeri açma ve çalışma ruhsatı almış olması gerekmektedir.

Ayrıca, 3572 sayılı Kanun’daki muafiyet düzenlemesi ile avukatlık büroları, serbest muhasebeci ve mali müşavirlik hizmeti veren iş yerleri, tabipler, noterler, mimar ve mühendisler gibi bazı meslek grupları işyeri açma ve çalışma ruhsatı almaktan muaf tutulmuştur. İlgili kanunlarında da, bu iş yerlerinin faaliyet sahalarına göre bakanlıklar ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarından faaliyetleri ile ilgili izin alacakları ve bu izin belgelerinin de işyeri açma ve çalışma ruhsatı niteliğinde olacağı belirtilmiştir.

Yapılan incelemede, Ruhsat ve Denetim Müdürlüğünden alınan verilere göre, 31.12.2021 tarihi itibariyle işyeri açma ve çalışma ruhsatı alarak faaliyet gösteren 9.553 adet iş yeri olduğu, ayrıca 6360 sayılı Kanun gereği Şişli Belediyesinden Sarıyer Belediyesine geçen mahallelerdeki iş yerlerine ait yaklaşık 4.000 adet ruhsatın bulunduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, 31.12.2021 tarihi itibariyle Mali Hizmetler Müdürlüğü verilerine göre Çevre ve Temizlik Vergisine tabi olan iş yeri sayısının 15.180 olduğu ve bu iş yerlerinden ruhsattan muaf işyeri olarak yaklaşık 390 iş yeri bulunduğu da göz önüne alındığında İdare kayıtlarına göre yaklaşık

1.237 adet ruhsatsız faaliyet gösteren iş yerinin olduğu anlaşılmıştır.


Söz konusu verilerden de anlaşılacağı üzere, İdarenin işyeri açma izni harcı hususunda gelir kaybına uğradığı değerlendirilmiştir. Ayrıca tespit, İdarede kayıtlı olan (çevre ve temizlik vergisi) ÇTV kayıtları ile ruhsat kayıtları kıyaslanarak değerlendirildiğinden ve ÇTV kaydı ile ruhsat kaydı olmayan iş yerlerinin de olabileceği göz önünde bulundurularak gerekli çalışmaların yerine getirilmesi uygun olacaktır.


Yukarıda yer alan denetim tespiti üzerine, İdare tarafından, yapılacak çalışmalar ile yetki ve görev alanlarındaki ruhsatsız iş yerlerinin hızlı ve etkin bir şekilde ruhsatlandırılmasının sağlanacağı ifade edilmiştir.

Sonuç olarak, İdarenin gelir kaybına uğramaması ve ruhsatlandırma çalışmalarının mevzuat hükümlerine göre yerine getirilmesi için gereken hassasiyetin gösterilmesi uygun olacaktır.


Kararla ilgili sorunuz mu var?