Yapılan incelemeler neticesinde Bahçelievler Belediyesi tarafından yemek alımına ilişkin hakediş ödemelerinin hatalı muhasebeleştirildiği görülmüştür.

Devlet Memurları Yiyecek Yardım Yönetmeliği’nin “Yardım Şekli” başlıklı 3’üncü maddesinde;

“Yiyecek yardımı sadece yemek verme şeklinde yapılır. Bu yardım, nakten veya kupon, kart, fiş, bilet ya da bu mahiyette bir ödeme aracı verilmek suretiyle yapılamaz.

Yiyecek yardımı haftalık çalışma süresi 40 saati aşmayan yerlerde öğle yemeği olarak verilir. Günün 24 saatinde devamlılık gösteren hizmetlerde çalışan memurlara, görevlerinin diğer yemek saatlerinde de devam etmesi şartıyla üç öğüne kadar yemek verilebilir.” denilmektedir.

Aynı Yönetmelik’in “Yemek Servisi Giderleri” başlıklı 4’üncü maddesinde;


“Yiyecek yardımının gerektirdiği giderler, yemek maliyetlerinin Ankara, İstanbul ve İzmir illeri için üçte ikisini, diğer iller için yarısını aşmamak üzere, bu Yönetmelik kapsamına


dahil memur kadrosu adedine göre kurum bütçelerine konulacak ödeneklerle karşılanır.


Ödenek dağıtımı yemek servisi kurulacak kurumdaki memur sayısı dikkate alınmak suretiyle yapılır.

Yemek bedelinin bütçeden karşılanamayan kısmı yemek yiyenlerden alınır. 2155 sayılı Bazı Kamu Personeline Tayın Bedeli Verilmesi Hakkında Kanun’a göre tayın bedeli verilen personel ile sözleşmeli olarak çalıştırılanların, bu Yönetmeliğe göre yiyecek yardımı yapılan yemek servislerinde yemek yemeleri halinde, yemek bedelinin tamamı kendilerinden alınır.” hükmü yer almaktadır.

Yukarıda yer alan mevzuat hükümlerine göre, belirli şartlar altında memurlara öğle yemeği yardımı yapılabilmekte ve bu yardım yemek verme şeklinde gerçekleştirilmektedir. Yemek maliyetlerinin İstanbul ili için üçte ikisi İdare tarafından, kalan kısmı ise yemek hizmetinden yararlanan memur tarafından karşılanmaktadır. İdare yemek yardımından yararlanan memurlar tarafından ödenmesi gereken bedelleri maaştan kesinti yapmak suretiyle tahsil etmiş ve bu bedelleri 333-Emanetler Hesabına alacak kaydetmiştir. Yemek alımına ilişkin hakediş ödemeleri yapılırken yemek maliyetinin üçte ikisi İdare tarafından karşılandığı için bu tutar 630-Giderler Hesabına borç kaydı yapılarak giderleştirilmesi, üçte birlik kısmı ise personel maaşından kesilerek karşılandığı ve kesilen tutarlar emanet hesabında izlendiği için 333- Emanetler Hesabına borç kaydı yapılarak bu hesaptan çıkış yapılması gerekmektedir. Ancak İdare yemek hakediş ödemelerinde yemek maliyetinin tamamını 630-Giderler Hesabına borç kaydı yaparak giderleştirmiş, 333-Emanet Hesabından ise herhangi bir çıkış kaydı yapmamıştır.

Bu itibarla, yemek maliyetinin tamamının giderleştirilmesinin ve emanet hesaplardan çıkış yapılmamasının İdarenin mali tablolarında yer alan 630-Giderler Hesabı ile 333- Emanetler Hesabının 1.251.918,15 TL fazla görünmesine yol açtığı düşünülmektedir.

Kamu idaresi cevabında; “2019 yılı itibariyle personelden kesilen yemek ücretleri emanete alınıp hakediş ödemesi zamanında emanetten çıkılarak ödemesi yapılacaktır.” denilmektedir.

Sonuç olarak Kamu İdaresi tarafından bulguda belirtilen görüşler doğrultusunda işlem tesis edileceği ifade edildiğinden, bulgu konusu tespitin devam edip etmediği takip eden denetimlerde izlenecektir. Bununla birlikte söz konusu işlemlere ilişkin muhasebe kayıtları yapılmadığından İdarenin 2018 yılı Mali Tablolarında yer alan 333 ve 630 Hesaplarının kaydı yapılmayan tutar kadar hatalı olduğu değerlendirilmektedir.


Kararla ilgili sorunuz mu var?