Karar Künyesi
İşçiler için ayrılan kıdem tazminatı karşılıklarından faaliyet dönemi içerisinde ödenen tutarların muhasebe kayıtlarına hatalı biçimde intikal ettirildiği görülmüştür.
Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nin 372 Kıdem Tazminatı Karşılığı Hesabı’nın niteliği ve işleyişini düzenleyen 281 ile 282’nci maddelerinde, söz konusu hesabın faaliyet dönemi içinde ödeneceği öngörülen kıdem tazminatları karşılıklarının izlenmesi için kullanılacağı; ödenen tazminatların ise bu hesaba borç, ödemenin şekline göre ilgili hesaplara alacak kaydedileceği,
Yönetmelik’in 472 Kıdem Tazminatı Karşılığı Hesabı’na ilişkin düzenlenen “Hesabın İşleyişi” başlıklı 331’inci maddesinde, hesaplanan kıdem tazminatı tutarlarının bu hesaba alacak, 630 Giderler Hesabı’na borç kaydedileceği,
İfade edilmiştir.
Belirtilen mevzuat hükümleri birlikte değerlendirildiğinde; faaliyet dönemi içerisinde ödenen kıdem tazminatlarının muhasebe kayıtlarına yansıması, 372 Kıdem Tazminatı Karşılığı Hesabı’na borç, ödemenin şekline göre ilgili hesaplara alacak kaydı suretiyle gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Yapılan inceleme neticesinde; mevcut yıl itibariyle ödenen 4.202.578,22 TL kıdem tazminatı tutarının 630 Giderler Hesabı’na borç, 333 Emanetler Hesabı’na alacak kaydı yapılması suretiyle muhasebeleştirildiği tespit edilmiştir.
Faaliyet dönemi içerisinde ödemesi gerçekleştirilen kıdem tazminatlarına ilişkin düzenlenen muhasebe kayıtlarında, 372 Kıdem Tazminatı Karşılığı Hesabı yerine 630 Giderler Hesabı kullanılmıştır. 630 Giderler Hesabı’nın kıdem tazminatı karşılığı ayrılması aşamasında kullanılması ile kıdem tazminatının ödenmesi aşamasında kullanılması aynı anlama gelmemektedir. Karşılık ayrılması aşamasında hem kaydı yapılan tutar ödeme yapılan tutardan farklıdır hem de dönemsel olarak farklılık teşkil etmektedir.
Diğer taraftan, ödemelerin muhasebe kayıtlarına yansımasında 372 Kıdem Tazminatı Karşılığı Hesabı’na karşılık, ödemenin şekline göre ilgili hesaplara alacak kaydı yapılması gerekirken “emanet” vasfı taşıyarak nakden veya mahsuben tahsil edilen tutarların izlenmesi için kullanılan ve kıdem tazminatı ödemelerinde alacaklı hesap olarak yer alan 333 Emanetler Hesabı’nın, mevzuatın öngördüğü ödeme yöntemine istinaden kullanımı gereken alacaklı hesaplar kapsamında değerlendirilmesi mümkün değildir. Bir yükümlülüğün takibi amacıyla kullanılan 333 Emanetler Hesabı’nın hak sahibine ödenmesi esnasında kapatılması neticesinde
mali tabloları etkileyen bir husus oluşmasa da muhasebe düzeni açısından hatalı bir uygulama ile kıdem tazminatı ödemelerinin muhasebe kayıtlarına alındığı değerlendirilmektedir.
Kamu İdaresi tarafından kıdem tazminatı ödemelerinin muhasebe kayıtlarına yansımasında, borç tarafında 372 Kıdem Tazminatı Karşılığı Hesabı, alacak tarafında ise ödemenin şekline göre kullanımı öngörülen hesapların yer alması gerekmektedir.