Belediyede çalışan daimi işçilerin birikmiş ücretli izinlerinin bulunduğu tespit edilmiştir.

Anayasanın “Çalışma Şartları ve Dinlenme Hakkı” başlıklı 50'nci maddesinde dinlenmenin çalışanların hakkı olduğu belirtilmiştir.

4857 sayılı İş Kanunu’nun “Yıllık ücretli izin hakkı ve izin süreleri” başlıklı 53'üncü maddesinde; işyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilmesi gerektiği ve yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemeyeceği hükmü yer almaktadır.

Aynı Kanun’un “Sözleşmenin sona ermesinde izin ücreti” başlıklı 59'uncu maddesinde; iş sözleşmesinin, herhangi bir nedenle sona ermesi halinde işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücretinin, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödeneceği, “Yıllık ücretli izne hak kazanma ve izni kullanma dönemi” başlıklı 54'üncü maddesinde ise; işçinin yukarıdaki fıkralar ve 55'inci madde hükümlerine göre hesaplanacak her hizmet yılına karşılık, yıllık iznini gelecek hizmet yılı içinde kullanacağı belirtilerek, yıllık ücretli izinlerin kullanılmayıp biriktirilmesine izin vermemiştir.

Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliği’nin “İzin Kullanma Dönemleri” başlıklı 5'inci maddesinde; işveren veya işveren vekillerinin, bu Yönetmelik’in 15'inci maddesinde belirtilen izin kurulu veya 18'inci maddeye dayanılarak bunun yerine geçenlere danışmak suretiyle işyerinde yürütülen işlerin nitelik ve özelliklerine göre, yıllık ücretli izinlerin, her yılın belli bir döneminde veya dönemlerinde verileceğini tayin edebileceği ve bunu işyerinde ilan edeceği düzenlenmiştir.

Bu çerçevede, yıllık izni kullandırma zamanını belirlemek işverenin yönetim yetkisi kapsamındadır. Bazı dönemlerde iş yoğunluğu azalmaktadır. İdare, işleri aksatmayacak şekilde toplu izin uygulayabilir, tüm izni bir anda kullandırabileceği gibi, karşılıklı anlaşma ile aylara da bölebilir. Yıllık ücretli izinler işçinin talebi ile verilmekle birlikte, Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliğinin 8'nci maddesinde; izin kurulu veya işverenin, işçinin istediği izin kullanma


tarihi ile bağlı olmadığı ancak, izin sıra ve nöbetleşmesini göstermek üzere söz konusu kurulca düzenlenecek çizelgelerin işçinin talebi ve iş durumu dikkate alınarak hazırlanacağı ifade edilmiştir.

İşçinin kullanmadığı izinler yanmaz. Aksine, işçi emekli olduğunda veya iş sözleşmesi son bulduğunda, kullanılmayan izinler ücrete dönüşmekte ve ödeme son ücret üzerinden yapılmaktadır. Bu nedenle, işçiler emekli olunca kullanmadığı izinlerin de parasını alacağı için, izin kullanmamakta, idare de buna izin vermektedir. Kurumun mali yükünü gelecek dönemlerde arttıracak olan bu uygulama, gerek Anayasa'ya gerekse İş Kanunu'nun emredici düzenlemelerine uymamaktadır.

Yapılan incelemelerde kurum işçilerinin önemli bir kısmının 200 gün ve üzeri izinlerinin biriktiği, hatta bazı işçilerin toplam kullanılmayan izinlerinin 500 güne ulaştığı görülmüştür. Bu husus 2020 yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda da bulgu konusu yapılmış ancak idare tarafından gerekli düzeyde işlem tesis edilmemiştir.

Sonuç olarak, Belediyede daimi işçi olarak çalışan personel tarafından kullanılmayıp biriktirilmiş izinlerin izleyen dönemlerde yukarıda belirtilen mevzuat hükümlerine göre kullandırılmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

Kamu idaresi tarafından, 2021/14 sayılı Tasarruf Tedbirleri Genelgesi hükümleri çerçevesinde işçilerin geçmiş yıllara ait yıllık izinlerinin azami üç yıl içinde kullandırılmasının sağlanacağı ifade edilmiştir.


Kararla ilgili sorunuz mu var?