Karar Künyesi
Belediyenin yasal olarak değişiklik yapılması gereken imar planlarını revize etmediği görülmüştür.
03.05.1985 tarih ve 3194 sayılı İmar Kanunu’nun “Planların hazırlanması ve yürürlüğe konulması” başlıklı 8 inci maddesinde;“(Ek paragraf:14/2/2020-7221/6 md.) Sanayi alanları, ibadethane alanları ve tarımsal amaçlı silo yapıları hariç olmak üzere mer’i imar planlarında yençok: serbest olarak belirlenmiş yükseklikler; emsal değerde değişiklik yapılmaksızın çevredeki mevcut teşekküller ve siluet dikkate alınarak, imar planı değişiklikleri ve revizyonları yapılmak suretiyle ilgili idare meclis kararı ile belirlenir. Bu şekilde ilgili idare tarafından belirlenmeyen yükseklikler, maliyetleri döner sermaye işletmesi gelirlerinden karşılanmak üzere Bakanlıkça belirlenir. Oluşacak maliyetlerin %100 fazlası ilgili idaresinden tahsil edilir. Bu şekilde tahsil edilememesi halinde ilgili idarenin 2/7/2008 tarihli ve 5779 sayılı İl Özel İdarelerine ve Belediyelere Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden Pay Verilmesi Hakkında Kanun gereğince aktarılan paylarından kesilerek tahsil olunur. Tahsil olunan tutarlar, Bakanlığın döner sermaye işletmesi hesabına gelir olarak kaydedilir.” hükmü yer almaktadır.
Mevzuat hükmünden açıkça anlaşıldığı üzere maddenin yürürlük tarihi olan 01.07.2020 itibarı ile yüksekliği serbest belirlenmiş imar planlarının revize edilmesi ve çevreye uygun olarak belediye meclisi kararı ile değiştirilmesi gerekmektedir. Değişiklik yapılırken de yükseklikler değiştirilecek ancak emsal değerleri aynı kalacaktır.
Ancak Belediyenin hâlihazırda bulunan imar planları incelendiğinde; 6165 ada 8 parsel, 1321 ada 3 parsel, 394 ada 15 parsel ve 1/1000 ölçekli Balçova arsaları imar planlarının revize edilmediği tespit edilmiştir. Yasal düzenlemenin amacının çarpık kentleşmeyi önleme gibi önemli bir konu olduğu göz önünde bulundurularak idarenin yasal zorunluluğunu ivedikle yapması gerektiği değerlendirilmektedir.