Karar Künyesi
Su hizmetlerine ilişkin faaliyetlerde tarife esaslarına uyulmadığı görülmüştür.
2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun “Usul hükümleri” başlıklı 98'inci maddesinde;
“Bu Kanunda aksine hüküm bulunmayan hallerde, bu Kanuna göre alınacak vergi, harç ve katılma payları hakkında 213 sayılı Vergi Usul Kanunu ile 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ve bunların ek ve tadilleri hükümleri uygulanır”
Denilmektedir.
Aynı Kanunun “Ücrete tabi işler” başlıklı 97'inci maddesinde;
“Belediyeler bu Kanunda harç veya katılma payı konusu yapılmayan ve ilgililerin isteğine bağlı olarak ifa edecekleri her türlü hizmet için belediye meclislerince düzenlenecek tarifelere göre ücret almaya yetkilidir. Belediye'ye tekel olarak verilmiş işler kendi özel hükümlerine tabidir.”
Denilmektedir.
Diğer bir ifadeyle, 2464 sayılı Kanunda yer almayan ve 6183 sayılı Kanuna tabi olmayan her türlü hizmet için, belediye meclisince düzenlenecek tarifelere göre ücretlerin belirlenmesi gerekir.
Yukarıda ifade edilen hususlar neticesinde; 5393 sayılı Belediye Kanununa göre su ve atıksu hizmetlerini gerçekleştirme yetki ve sorumluluğu bulunan Kurum, söz konusu faaliyetlerini ise Belediye Meclisince kabul edilen ücret tarifesine göre fiyatlandırmaktadır.
Bununla birlikte; su hizmetlerine ilişkin olarak Kurum veri tabanından alınan verilerin incelenmesi neticesinde aşağıda ifade edilen hususlara rastlanılmıştır.
A-) Tarifelerde Yer Alan Abone Gruplarına Uyulmaması
Belediye Meclisince kabul edilen 2018 yılı ücret tarifesinde abone grupları belirlenmiştir. Abone grupları için belirlen su birim fiyatları abonelerin niteliklerine göre farklıklar göstermektedir. Dolaysıyla, abone grupları arası fiyat farklarından dolayı abone grubunun doğru belirlenmesi, mali kayıpların önüne geçilmesi ve aboneler arası eşitliğin sağlanması açısından önemli hale gelmektedir.
Bununla birlikte, abone bilgi sisteminin incelenmesi neticesinde;
İşyeri olarak faaliyet gösteren bazı abone grupları için mesken abonesi olduğu,
İşyeri olarak faaliyet gösteren bazı abone grupları için resmi kurum abonesi veya dernek vakıf abonesi olduğu,
Kullanılmış suyunu Kurumun kanalizasyon altyapısına deşarj eden bazı abone grupları için atıksu aboneliği tesis edilmediği,
167 sayılı Yeraltı Suları Hakkındaki Kanuna göre, kuyu su açma ve kullanma izni verme yetkisi Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğüne aittir. Bununla birlikte, bazı abone grupları için, kuyu su açma ve kullanma belgesi olmadan kuyu suyu (artezyen) aboneliği tesis edildiği,
Hususlarına rastlanılmıştır.
B-) Su ve Atıksu Tahakkuklarında Katma Değer Vergisi Oranının Hatalı Uygulanması
KDV Kanununun 28'inci maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 2007/13033 sayılı Kararname ile KDV oranları, Kararname eki I sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 1, II sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 8, bu listelerde yer almayan teslim ve hizmetler için ise % 18 olarak tespit edilmiştir.
2007/13033 sayılı Kararname eki II sayılı listenin A/Temel Gıda Maddeleri kısmında su teslimleri ile B/27 inci sırasında, “Belediyeler ve bunların iktisadi işletmeleri tarafından verilen atık su hizmetleri için %8 KDV oranı belirlenmiştir.
Bununla birlikte Kurum tarafından su ve atıksu abonelerine genel hizmet bedeli olarak tahakkuk ettirilen ve su ile atıksu hizmeti dışında kalan, teslim için de %18 KDV oranı uygulanması gerekirken %8 KDV uygulanmıştır.
Neticede, 2018 yılı için tahakkuk eden 1.977.429,13 TL tutarındaki genel hizmet bedeli için toplam 355.937,24 TL KDV tahakkuk ettirilmesi gerekirken 158.194,33 TL tahakkuk ettirilmiştir.
Kamu idaresi cevabında; "A-) Tarifelerde Yer Alan Abone Gruplarına Uyulmaması
İşyeri olarak faaliyet gösteren bazı abone grupları için mesken abonesi olduğu hakkında;
28/03/2019 tarihinde çalışma başlatılmış olup tespit edilen abone tiplerinde gerekli değişiklikler yapılmıştır. Tespit çalışmalarımız devam etmektedir.
İşyeri olarak faaliyet gösteren bazı abone grupları için resmi kurum abonesi veya dernek vakıf abonesi olduğu;
Çalışma yapılmış ve abone tipleri işyeri olarak değiştirilmiştir.
Kullanılmış suyun Kurumun kanalizasyon altyapısına deşarj eden bazı abone grupları için atıksu aboneliği tesis edilmediği;
Konu ile ilgili incelemeler başlatılmıştır.
167 sayılı Yeraltı Suları Hakkındaki Kanuna göre, kuyu suyu açma ve kullanma izni verme yetkisi Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğüne aittir. Bununla birlikte, bazı abone grupları için, kuyu suyu açma ve kullanma belgesi olmadan kuyu suyu (artezyen) aboneliği tesis edildiği;
Yeni yapılan artezyen abonelikleri Ruhsat ve ihtiyaç belgesi olmadan yapılmamaktadır.
B-) Su ve Atıksu Tahakkuklarında Katma Değer Vergisi Oranının Hatalı Uygulanması Katma Değer Vergisi su ve atıksu bedellerinde %8, genel hizmet bedelinde %18 olarak
uygulanmaktadır" denilmektedir.
Sonuç olarak Kamu İdaresi cevabında, bulgu konusu hususularla ilgili gerekli çalışmaların yapılacağını belirtmiştir. Sonuç olarak, Belediye Meclisince kabul edilen ücret tarifesinde yer alan abone gruplarına göre abone gruplarının belirlenmesi ve su hizmetlerinde gelir kaybına neden olacak uygulamalardan kaçınılması gerekmektedir. Ayrıca, su hizmetlerine ilişkin faturalandırmalarda, 3065 sayılı KDV Kanunundaki düzenlemelere uyulması gerekmektedir.