İdare tarafından işletilen açık ve/veya kapalı otoparklar için Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından yetki devrini içeren herhangi bir karar alınmamış olup Büyükşehir Belediyesi tarafından ruhsatlandırılma işlemi de yapılmamıştır.


5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun 7’nci maddesinin birinci fıkrasında büyükşehir belediyesinin görev, yetki ve sorumlulukları hüküm altına alınmıştır. Söz konusu fıkranın (l) bendinde; “Yolcu ve yük terminalleri, kapalı ve açık otoparklar yapmak, yaptırmak, işletmek, işlettirmek veya ruhsat vermek.” hükmü tesis edilmiştir.

Mezkûr maddenin ikinci fıkrasında ise “... Büyükşehir belediyeleri birinci fıkranın (l), (s), (t) bentlerindeki görevleri ile temizlik hizmetleri ve adres ve numaralandırmaya ilişkin görevlerini belediye meclisi kararı ile ilçe belediyelerine devredebilir, birlikte yapabilirler.” hükmüne yer verilmiştir.

İki hüküm birlikte değerlendirildiğinde anlaşılacağı üzere, ilçe belediyeleri tarafından kapalı ve açık otopark işletilebilmesi için büyükşehir belediye meclisinin yetki devri kararının aranması gerekmektedir. Eğer yetki devri yapılmamış ise, İdare tarafından işletilen otoparkların Büyükşehir Belediyesince ruhsatlandırılması gerekmektedir.

Diğer yandan, 5216 sayılı Kanunun “Amaç” başlıklı 1’inci maddesine göre Kanun’un amacı; büyükşehir belediyesi yönetiminin hukukî statüsünü düzenlemek, hizmetlerin plânlı, programlı, etkin, verimli ve uyum içinde yürütülmesini sağlamaktır. Bu doğrultuda, mezkûr Kanun kapsamında olan büyükşehir belediyeleri ile ilçe belediyeleri koordinasyon içerisinde çalışarak faaliyetlerini yerine getirmelidir. Kanun’da açık bir şekilde ifade edilen haliyle; ilçe belediyeleri tarafından kapalı ve açık otopark işletilmesi de büyükşehir belediyesinin alacağı meclis kararına bağlanarak hizmetlerin plânlı, programlı, etkin, verimli ve uyum içinde yürütülmesini temin etmek amaçlanmıştır.

15.06.2006 tarihli ve 26199 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Büyükşehir Belediyeleri Koordinasyon Merkezleri Yönetmeliği’nin “görev ve yetkiler” başlıklı 18’inci maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendinde ise, Ulaşım Koordinasyon Merkezi için “...karayolu, yol, cadde, sokak, meydan ve benzeri yerler üzerinde araç park yerlerini tespit etmek, gerçek ve tüzel kişiler ile resmi ve özel kurum ve kuruluşlara ait otopark olmaya müsait boş alan, arazi ve arsaları geçici otopark yeri olarak ilan etmek ve bunların sahiplerine veya üçüncü şahıslara işletilmesi için izin vermek, izin verilen otoparklar ile karayolu üzerindeki diğer park yerlerinde (Değişik ibare: RG-25/4/2014- 28982) engelliler için işaretlerle belirlenmiş bölümler ayrılmasını sağlamakla, görevli ve yetkilidir.” düzenlemesi yapılmıştır. Söz konusu düzenlemeye dayanılarak büyükşehir belediye meclisinin yetki devri kararı olmaksızın veya büyükşehir belediyesince ruhsatlandırılmaksızın ilçe belediyeleri tarafından açık veya kapalı otopark işletilmesi de mümkün değildir.


İdarenin hesap ve işlemleri incelendiğinde; Belediye tarafından işletilen 3 adet açık ve kapalı otoparkın olduğu, bu otoparkların tamamının ruhsatsız bir şekilde faaliyetlerini sürdürdüğü; ayrıca mevzuatında belirtildiği şekilde ilçe belediyelerine görev, yetki ve sorumluluk devri yapıldığına dair Büyükşehir Belediye Meclisince alınmış bir kararın bulunmadığı tespit edilmiştir.

Yukarıda yer alan denetim tespiti sonrasında, İdare tarafından, İdarece işletilen otoparkların “ruhsatsız” olarak işletilmesi ile ilgili tespitin gerekleri de dikkate alınarak fiili durumun hukuka uygun hale getirileceği ifade edilmiştir.

Netice olarak; İdare tarafından ruhsatsız olarak işletilen otoparklara ilişkin ruhsatlandırma çalışmaları yapılmalıdır.


Kararla ilgili sorunuz mu var?