Tahsil edilemediği için hukuk birimince takip edilen taşınmaz kiralamalarına ilişkin tutarların 121- Gelirlerden Takipli Alacaklar Hesabında kayıtlı olmadığı görülmüştür.

Merkezi Yönetim Muhasebe Yönetmeliği’ nin 121- Gelirlerden Takipli Alacaklar Hesabının niteliğine ilişkin 54 üncü maddesinde bu hesabın; mevzuatı gereğince tahakkuk ettirilen vergi gelirleri, teşebbüs ve mülkiyet gelirleri, diğer gelirler ve sermaye gelirlerinden ortaya çıkan alacaklardan takibe alınan tutarlar ile bunlardan yapılan tahsilat, tecil ve terkinlerin izlenmesi için kullanılacağı hüküm altına alınmıştır.

Aynı Yönetmelik’in 56 ncı maddesinde ise takibe alınan alacakların 121- Gelirlerden Takipli Alacaklar Hesabına borç, 120-Gelirlerden Alacaklar Hesabı, 122-Gelirlerden Tecilli ve Tehirli Alacaklar Hesabı, 127-Diğer Faaliyet Alacakları Hesabı veya 222-Gelirlerden Tecilli ve Tehirli Alacaklar Hesabına alacak kaydedileceği ve 121- Gelirlerden Takipli Alacaklar hesabında kayıtlı alacaklardan, nakden veya mahsuben yapılan tahsilat tutarlarının bir taraftan 121- Gelirlerden Takipli Alacaklar hesabına alacak, 100-Kasa Hesabı veya 102-Banka Hesabı ya da ilgili diğer hesaplara borç; diğer taraftan 800-Bütçe Gelirleri Hesabına alacak, 805-Gelir Yansıtma Hesabına borç kaydedileceği belirtilmiştir.


Yukarıda yer alan mevzuat hükümlerinden de anlaşılacağı üzere 121- Gelirlerden Takipli Alacaklar Hesabı; kurumun takibe alınan alacaklarına ilişkin tutarlar (vergi gelirleri, teşebbüs ve mülkiyet gelirleri, diğer gelirler ve sermaye gelirleri) ile bu tutarlara ilişkin tahsilat, tecil ve terkinlerin izlenmesi için kullanılmaktadır.

Yapılan incelemelerde, Kurumun Hukuk Müşavirliği tarafından takip edilmesine rağmen, 2020 yılında 4 adet icra dosyası ve bu dosyalardan oluşan toplam 687.087,25 –TL takipli alacağın muhasebe kayıtlarında yer almadığı görülmüştür. Söz konusu takipli alacakların muhasebe kayıtlarının yapılmaması sonucu mali tablolarda, 120- Gelirlerden Alacaklar Hesabı 687.087,25 –TL olduğundan daha fazla görünmekte, 121- Gelirlerden Takipli Alacaklar Hesabı ise olduğundan 687.087,25 –TL eksik görünmektedir. Bu minvalde, Kurum tarafından takipli alacakların muhasebe kayıtlarının yapılması ve söz konusu tutarların mali tablolarda yer almasının sağlanması gerekmektedir.

Kamu idaresi cevabında, denetim esnasında tespit edilen alacaklar için gerekli kontrollerin yapıldığı belirtilmiştir. Hukuk Müşavirliğince yasal takibi yapılan alacakların belirtilen hesapta takip edildiği ifade edilmiştir. Kamu idaresi her ne kadar söz konusu hususu düzeltmiş olsa da 2020 yılı mali tablolarını etkilemediği değerlendirilmektedir.


Kararla ilgili sorunuz mu var?