Karar Künyesi
Şirketin mal alımlarıyla ilgili olarak yapılan incelemede, iki ayrı mal alımında fiyat farklarına ilişkin olarak ek kesin teminat alınmadığı tespit edilmiştir.
Şirket tarafından hazırlanan gerek idari şartname ve gerekse sözleşmelerde kesin ve ek kesin teminata ait şartlar ile miktarı ve iade edilmesine ilişkin şartlar belirtilmesi kaydıyla, mal alımı ile ilgili olarak alınan kesin ve ek kesin teminatların alınmasındaki amaç yüklenici tarafından taahhüdün sözleşme şartları ve şartname hükümleri doğrultusunda yerine getirilmesini sağlamaktır. Bu bağlamda taahhüdün sözleşme ve ihale dökümanı hükümlerine uygun olarak yerine getirilmesini sağlamak amacıyla sözleşmenin yapılmasından önce ihale üzerinde kalan istekliden ihale bedeli üzerinden 4734 sayılı Kanun’un 43’üncü maddesi gereğince %6 oranında kesin teminat alınması gerekmektedir.
Ek kesin teminat ise 4735 sayılı Kanun’un 12’nci maddesi gereğince fiyat farkı ödenmesi öngörülerek ihale edilen işlerde, fiyat farkı olarak ödenecek bedelin %6’sı oranında teminat olarak kabul edilen değerler üzerinden alınan teminattır. Bunun dışında ek kesin teminat, teminat olarak kabul edilecek değerlerin dışında hakedişlerden kesinti yapılmak
suretiyle de karşılanabilir. Yüklenici tarafından kesilecek ek kesin teminatla ilgili bir bildirim yapılmaz ise idare yükleniciye iş artışı kapsamında ödenecek hakedişlerden ödenecek fiyat farkının %6’sı kadar ek kesin teminat kesintisi yapabilir.
Şirketin 21.01.2022 tarihinde sözleşmesini imzaladığı sıkıştırılmış doğalgaz ve nakli alım işinde, ek kesin teminat oranının mevzuata aykırı olarak %3 olarak belirlendiği ve 31.12.2022 tarihi itibarıyla fiyat farkı olarak ödenen 15.080.577,22 TL tutar ile ilgili ek kesin teminat alınmadığı; 31.12.2021 tarihinde sözleşmesi imzalanan akaryakıt mal alımı işinde de ek kesin teminat belirlenmiş olmasına rağmen 31.12.2022 tarihi itibarıyla 197.005,26 TL fiyat farkı için ek kesin teminat alınmadığı tespit edilmiştir.
Şirket cevabında, bundan sonraki süreçte mal alımlarına ilişkin olarak ek kesin teminat alınacağı ifade edilmiştir.
Sonuç olarak, Şirket tarafından fiyat farkı ödemesi öngörülerek ihalesi yapılmış ve sözleşme imzalanmış mal alımlarında, taahhüdün sözleşme ve ihale dökümanı hükümlerine uygun olarak yerine getirilmesini sağlamak amacıyla fiyat farkı olarak ödenecek bedelin %6’sı oranında ek kesin teminat alınması gerekmektedir.