Karar Künyesi
Kurum kayıtlarının incelenmesi neticesinde 775 sayılı Gecekondu Kanunu kapsamında kurulması gereken Gecekondu Fonunun kurulmadığı tespit edilmiştir.
775 sayılı Kanun’un “Fonların teşkili ve kullanılması” başlıklı 12'nci maddesinde; “Bu Kanundaki hizmetlerin yürütülebilmesi için aşağıdaki kaynaklardan sağlanacak gelirler, Türkiye Emlak Kredi Bankasında, ilgili belediyeler adına açılacak özel hesaplarda toplanarak birer fon teşkil edilir:
(…)”
4706 sayılı Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un “Taksitle ödeme, satış bedelinden pay verilmesi, belediyelere devir” başlıklı 5’inci maddesinde ise;
“Belediye ve mücavir alan sınırları içindeki Hazineye ait taşınmazların satış bedellerinin tahsil edilen kısmından öncelikle yerinde muhafaza edilemeyen yapıların tasfiyesinde kullanılmak şartıyla %10’u, ilgili belediyelerin 20.7.1966 tarihli ve 775 sayılı Kanun hükümlerine göre
oluşturulan fon hesabına aktarılır. Kalan kısmından ise ilgili belediyeye %30, varsa büyükşehir belediyesine %10 oranında pay verilir.” hükümleri yer almaktadır.
Söz konusu Fonda toplanan kaynakların nasıl kullanılacağı ise 775 sayılı Kanun’un 13’üncü maddesinde ayrıntılı olarak açıklanmaktadır. Buna göre; Fonda toplanan paralar belediyece İmar ve İskân Bakanlığının (Çevre ve Şehircilik Bakanlığı) izni alınmak şartıyla; Kanun’da belirtilen amaçlarda kullanılmak üzere arsa sağlanması, halk konutu ve geçici misafirhane yapılması, gecekondu ve önleme bölgelerinde yapılacak kamu hizmeti ve tesislerinin bakanlıkça onaylanan projelere göre yapılması ve onarılması, Kanun gereğince yapılması gereken plan ve projelendirme gibi hizmetlerde kullanılabilecektir. Taşınmazların satışlarından aktarılan
%10 oranındaki payın fona aktarılması zorunlu tutulmuşken, kalan kısımdan aktarılan %30 oranındaki pay idarenin bütçe politikaları doğrultusunda serbestçe değerlendirilebilecektir.
Kamu idaresi cevabında; "4706 sayılı Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un “Taksitle ödeme, satış bedelinden pay verilmesi, belediyelere devir” başlıklı beşinci maddesine göre;
“Belediye ve mücavir alan sınırları içindeki Hazineye ait taşınmazların satış bedellerinin tahsil edilen kısmından öncelikle yerinde muhafaza edilemeyen yapıların tasfiyesinde kullanılmak şartıyla % 10'u, ilgili belediyelerin 20.7.1966 tarihli ve 775 sayılı Kanun hükümlerine göre oluşturulan fon hesabına aktarılır. Kalan kısmından ise ilgili belediyeye % 30, varsa büyükşehir belediyesine % 10 oranında pay verilir. ...Bu paylar tahsilini takip eden ayın yirmisine kadar ilgili idarelerin hesaplarına aktarılır.” Hükmü uyarınca Belediyemize aktarılacak payın ilgili kısmı için 20.07.1966 tarih ve 775 sayılı Gecekondu Kanunu kapsamında Gecekondu Fonu kurulacak olup, bu fondan yapılacak harcamalarda söz konusu kanunun 13’üncü maddesine riayet edilecektir." denilmektedir.
Sonuç olarak Kamu İdaresinin cevabında 775 sayılı Gecekondu Kanunu kapsamında gecekondu fonu kurulacak olup, bu fondan yapılacak harcamalarda söz konusu Kanunun 13'üncü maddesine riayet edileceği belirtilmiş olup, bu husus sonraki yıl denetimlerinde izlenecektir.