Belediyenin imar planlarına uygun olarak imar programının hazırlanmadığı görülmüştür.

3194 sayılı imar Kanunu’nun “İmar Programları, Kamulaştırma ve Kısıtlılık Hali” başlıklı 10’ uncu maddesine istinaden belediyeler; imar planlarının yürürlüğe girmesinden itibaren en geç 3 ay içinde, bu planı tatbik etmek üzere 5 yıllık imar programlarını hazırlamalıdırlar. Bu program içinde bulunan kamu kuruluşlarına tahsis edilen alanlar, ilgili kamu kuruluşlarına bildirilmelidir. Beş yıllık imar programları sınırları içinde kalan alanlardaki kamu hizmet tesislerine tahsis edilmiş olan yerlerin bu program süresi içinde ilgili kamu kuruluşlarınca kamulaştırılması için gerekli ödenek, kamu kuruluşlarının yıllık bütçelerine konulmalıdır.

Tasarrufu Kısıtlanan Bina, Arsa ve Arazi Hakkında Yönetmelik’te imar programından ve tasarrufu kısıtlanan taşınmazlardan, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’nun 30’uncu maddesinde tasarrufu kısıtlanan taşınmazların emlak vergisinin ödeme şekillerinden bahsedilmiş olup, imar planına uygun olarak imar programının hazırlanmasının hem kamulaştırma için gerekli ödeneğin ayrılmasında hem de kamulaştırılacak taşınmazın emlak vergisi uygulamasında önemli bir yeri bulunmaktadır.

İmar planlarının yürürlüğe girmesinden itibaren en geç üç ay içinde bu planı tatbik etmek üzere 5 yıllık imar programlarının hazırlanması gerektiğinin Kanun ile kurala bağlandığı bu hükümlerle kanun koyucunun taşınmaz sahiplerinin haklarının sürüncemede bırakılan imar planlarıyla zarara uğramasının önüne geçmeyi ve özel mülk statüsünden çıkması planlanan ve bu niteliği itibarıyla tasarrufu kısıtlanan taşınmazlar için haksız mali yükümlülüklere engel olmayı amaçladığı, bu nedenle imar planına alınan yerler için, plan tarihinden itibaren en geç üç ay içinde imar programının hazırlanması gerektiğini öngördüğü anlaşılmaktadır.

Belediyenin şehrin değişik kısımları için hazırlanmış ve yürürlüğe girmiş imar planları bulunmaktadır. Fakat bu imar planlarının yürürlüğe girmesinden itibaren üç ay içinde planlara uygun olarak imar planlarını uygulamak üzere hazırlanması gereken 5 yıllık imar programının hazırlanmadığı bu sebeple de emlak vergisinde kısıtlılık uygulamasının yapılamadığı görülmüştür.

Kamu İdaresi cevabında, Bilecik merkez Pelitözü Mahallesi tapulama sahasında yaklaşık 360 hektarlık alanda onaylanan 1/1000 ölçekli Revize ve İlave İmar Planı sınırı içerisinde revize edilmesi gereken alanların bulunması gerektiği tespiti yapıldığından söz konusu alanda herhangi bir imar programı hazırlığı yapılamadığı, 06.11.2012 tarih ve 50 sayılı Belediye Meclisince onaylanan 1/1000 ölçekli İlave ve Revize İmar Planı sınırları içerisinde yaklaşık 105 hektarlık alanda 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 18'inci maddesi gereğince tamamlanan arazi ve arsa düzenlemesi işleminin mahkemece kararı gereği iptal edildiği ve yeniden yapılmasına ilişkin yaklaşık 220 hektarlık alanın İmar Planı Revizyonu ve 18. Madde Uygulaması ihalesi yapıldığı bildirilmiştir.

Kamu İdaresi cevabından anlaşılacağı üzere 2012 yılında onaylanan ve yürürlükte olan imar planları olduğu anlaşılmaktadır. Bulguda şehrin değişik kısımları için hazırlanmış ve yürürlüğe girmiş imar planlarına yönelik imar programının hazırlanmaması tespiti yapılmıştır.

Sonuç olarak, imar programını yapıp yapmamak konusunda Belediyenin tercihi bulunmamaktadır. Kanun’un açık hükmü gereği imar planının yürürlüğe girmesinden itibaren bu programların süresi içerisinde hazırlanması kamu düzeni açısından önem arz etmektedir.

Kararla ilgili sorunuz mu var?