Üniversitenin muhtelif yapım işlerinde sözleşmede belirtilmiş olan teminat sürelerinin dolmasına karşın kesin kabul işlemlerini tamamlamadığı tespit edilmiştir.

Yapım İşleri Muayene ve Kabul Yönetmeliği’nin, Muayene ve kabul komisyonlarının kuruluşu başlıklı 3’üncü maddesinin birinci fıkrasıyla, yetkili makam tarafından kesin kabul komisyonlarının, biri başkan olmak üzere en az üç kişiden oluşturulacağı; “Muayene ve kabul komisyonlarının görevleri” başlıklı 4’üncü maddesinin ikinci fıkrasıyla ise kesin kabul komisyonunun, yüklenici tarafından gerçekleştirilen işleri, Yapım İşleri Genel Şartnamesinin 41 ve 44’üncü maddelerine göre inceleyeceği, muayene edeceği, gerekli gördüğü kısımların işletme ve çalışma deneylerini yapacağı ve kesin kabule engel bir durum bulunmadığı takdirde işin kesin kabulünü yapacağı, hükme bağlanmıştır.

Yapım İşleri Genel Şartnamesi’nin “Teminat süresi” başlıklı 42’nci maddesinin ilk fıkrasında;

“Geçici kabul ile kesin kabul tarihi arasında geçecek süre teminat süresidir. Yapım işlerinde teminat süresi, sözleşmesinde aksine bir hüküm yoksa on iki aydan az olamaz. Ancak sözleşme kapsamında yapım işiyle birlikte ifası istenen montaj, işletmeye alma, eğitim, bakım- onarım, yedek parça gibi destek hizmetlerine ait teminat ve/veya garanti süreleri işlerin özelliğine göre arttırılabilir veya eksiltilebilir. Bu süreler sözleşme veya eklerinde belirtilir.” hükmü yer almaktadır.

Söz konusu Genel Şartname’nin “Kesin kabul” başlıklı 44’üncü maddesinde ise;


“Kesin kabul için belirlenen tarihte, yüklenicinin yazılı müracaatı üzerine, kesin kabul komisyonu oluşturularak geçici kabuldeki esas ve usullerle kesin kabul yapılır. (Ek cümle: 08/08/2019-30856 R.G./36. md., yürürlük: 18/08/2019) Yüklenicinin belirlenen tarihte kesin kabul başvurusunda bulunmaması halinde idarece re’sen kesin kabul işlemlerine başlanabilir...” hükmüne yer verilmektedir.

Yine aynı Şartname’nin “Kesin teminatın iadesine ait şartlar” başlıklı 45’inci maddesinin birinci fıkrasında;

“(1) Taahhüdün, sözleşme ve ihale dokümanı hükümlerine uygun olarak yerine getirilmesinden ve varsa işe ait eksik ve kusurların giderilerek geçici kabul tutanağının


onaylanmasından ve yüklenicinin bu işten dolayı idareye herhangi bir borcunun olmadığı tespit edildikten sonra, alınmış olan kesin teminat ve varsa ek kesin teminatların yarısının; kesin kabul tutanağının onaylanmasından sonra ise kalanının, yükleniciye iade edilebilmesi için Sosyal Güvenlik Kurumundan ilişiksizlik belgesi getirilmesi zorunludur.”

Denilmek suretiyle kesin kabulün, teminat süresinin bitimine kadar tamamlanması; yükleniciden kaynaklı kusur ve eksikliklerden dolayı kesin kabulün tamamlanamaması halinde yüklenici hesabına kusur ve eksikliklerin giderilebilmesi ve buna ilişkin bedeller ile gecikilen süreye ait cezanın, yüklenici hakedişinden kesilmesi, yüklenicinin hakedişi kalmadığı takdirde teminatından kesinti yapılması, hüküm altına alınmıştır.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İnşaatı Yapım İşi, Kapalı Spor Salonu İnşaatı Yapım İşi ve Spor Kompleksi Binasına Çelik Karkas Platformu Yapılması Yapım İşinin sözleşmesine göre teminat süresi 12 aydır, ancak yapılan incelemede, söz konusu işlerin geçici kabullerinden itibaren başlayan teminat sürelerinin dolduğu görülmüştür.

Kamu idaresi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İnşaatı Yapım İşinin yüklenicisi olan firma ile kesin kabul işlemleri yapılacağı dönemde firma iflas ettiği için kendileriyle iletişim kurulamadığından herhangi bir işlem tesis edilemediğini, Kapalı Spor Salonu İnşaatı Yapım İşinin yüklenicisi olan firmanın üniversiteye açmış olduğu dava sebebi ile devam eden mahkeme süreci olduğundan kesin kabul işlemlerinin askıya alındığını, söz konusu işlerin geçici kabul tarihlerinden itibaren başlayan teminat süreleri dolması sebebi ile Yapım İşleri Genel Şartnamesi hükümlerine dayanılarak re’sen kesin kabul işlemlerine en kısa sürede başlanacağını belirtmiştir.

Sonuç olarak, Yapım İşleri Genel Şartnamesi hükümlerine dayanılarak idarenin re’sen kesin kabul işlemlerine başlaması gerektiği değerlendirilmektedir.

Kararla ilgili sorunuz mu var?