Çukurova Üniversitesi Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğünün yevmiye defteri üzerinden yapılan incelemede, yevmiye sıra numaralarının atlanıldığı veya boş bırakıldığı tespit edilmiştir.

Döner Sermayeli İşletmeler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nin; “Kayıt düzeni ve kayıt düzeltmesi” başlıklı 40’ıncı maddesinde; muhasebe işlemlerinin, gerçekleşme sırasına göre düzenli bir şekilde hesap dönemi başında “1”den başlamak üzere hesap döneminin sonuna kadar numaralandırarak kaydedileceği belirtilmiştir.

Yönetmelik’in “Yevmiye sistemi, muhasebeleştirme belgeleri ve açılış kayıtları” başlıklı 57’nci maddesinin bir ve ikinci fıkrasında; muhasebe işlemlerinin, yevmiye tarihi ve müteselsil sıra numarasına göre maddeler hâlinde önce yevmiye defterine kaydedileceği, muhasebeleştirme belgelerinin yevmiye tarih ve numarası sütunlarına, gerçekleşen işlemlerin kayda geçirildikleri tarih ile hesap döneminin başında “1”den başlayıp, hesap döneminin sonuna kadar devam eden birer numara verileceği ifade edilmektedir.

213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun “Yevmiye defteri” başlıklı 183’üncü maddesinde; yevmiye defteri, kayda geçirilmesi icap eden muamelelerin tarih sırasıyla ve madde halinde tertipli olarak yazıldığı defter olarak tanımlanmıştır. Aynı maddede; yevmiye defterinin ciltli ve sahifelerinin müteselsil sıra numaralı olduğu belirtilmiştir.

Genel kabul görmüş muhasebenin temel kavramları ve Vergi Usul Kanunu hükümleri çerçevesinde yevmiye defterine kayıt, belgelere dayanarak, tarih sırasıyla ve ardışık sıra numaraları kullanılarak yapılmalıdır. Ancak Döner Sermaye İşletme Müdürlüğünün yevmiye defterinin incelenmesi neticesinde; 99 adet yevmiye numarasına kayıt yapılmadan atlandığı, bu yevmiye numaralarının boş olduğu tespit edilmiştir.

Çukurova Üniversitesi Döner Sermaye Saymanlık Müdürlüğü tarafından, hatalı girişleri yapılan muhasebe kayıtlarının düzeltme kayıtlarına DMİS sistemi izin vermediğinden, yevmiyeleştirme işlemi gerçekleştirilmeden doğru kayıtların girişi sağlanarak, hatalı onaylı muhasebe fişlerinin boş bırakıldığı ifade edilmiştir. Ancak, İşletme muhasebe birimi, muhasebe işlemlerini, gerçekleşme sırasına göre düzenli bir şekilde hesap dönemi başında “1”den başlamak üzere hesap döneminin sonuna kadar numaralandırarak kaydetmeli ve muhasebe kayıtları ancak yeni bir muhasebe kaydı ile düzeltilmelidir.


Yevmiye defterinde bazı yevmiye numaralarının denetim yılı içerisinde boş bırakılmasından dolayı açıklanan nedenlerle, muhasebe kayıtlarının mevzuata uygun şekilde tutulmasını sağlamak adına yevmiye defterinde boş, atlanan yevmiye numaralarının olmaması, yevmiye kayıtlarının birbirini takip eden sıra numaralı olarak tutulması gerektiği değerlendirilmektedir.


Kararla ilgili sorunuz mu var?