Karar Künyesi
Belediye Gelirleri Kanunu'nda “diğer şekilde kullanılan binalar” olarak geçen, konut ve işyeri dışında kalan; vakıf, dernek, sivil toplum kuruluşu vb. kuruluşların kullandığı binalardan çevre ve temizlik vergisi alınmadığı görülmüştür.
2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu'nun “Çevre temizlik vergisi” başlıklı Mükerrer 44’üncü maddesinin ilk fıkrasında;
“Belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve belediyelerin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan konut, iş yeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar çevre temizlik vergisine tabidir.”
Denilerek, çevre temizlik vergisinin kapsamına girecek binalar belirlenmiştir. Mezkûr maddenin 2’nci fıkrasında ise;
“Genel ve katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyeler, köyler, bunların kuracakları birlikler, darülaceze ve benzeri kuruluşlar ve üniversiteler tarafından münhasıran hizmetlerinde kullanılan binalar, Kızılay Genel Merkezi ile şubeleri ve kampları, Kredi ve Yurtlar Kurumuna ait öğrenci yurtları, korumalı işyerleri ile umuma açık ibadet yerleri, karşılıklı olmak şartıyla elçilik ve konsolosluk hizmetlerinde kullanılanlarla elçilerin ikametine mahsus olan binalar, milletlerarası kuruluşlar ve bunların temsilcilikleri tarafından kullanılan binalar ile bunların müştemilatı vergiye tâbi değildir.”
Hükmü yer almaktadır.
Yer verilen iki Kanun maddesinin birlikte değerlendirilmesi neticesinde; istisna tutulan binalar dışında kalan; işyeri, konut ve diğer şekilde kullanılan binaların tamamının vergi kapsamında olduğu anlaşılmaktadır.
Kanun'da yer alan “diğer şekilde kullanılan bina” ifadesinden ise, ikamet amacıyla kullanılmayan aynı zamanda da kâr amacı gütmeyen kişi veya kuruluşlarca kullanılan; dernek, vakıf, sivil toplum kuruluşu, siyasi parti vb. binaların anlaşılması gerekmektedir.
Polatlı Belediyesinin, çevre temizlik vergisi tahakkuklarının incelenmesi neticesinde, ilçe sınırları içerisinde yer alan; 159 adet dernek, 4 adet vakıf, 12 adet siyasi parti ve 25 adet kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşuna ait binaya ilişkin çevre temizlik vergisi tahakkuku yapılmadığı görülmüştür.
Yapılmayan vergi tahakkuku neticesinde, Polatlı Belediyesi önemli bir gelir kaleminden mahrum kalmıştır. Ayrıca, gelirlere ilişkin mali tablo göstergeleri olumsuz yönde etkilenmiştir.
Kamu idaresi cevabında; “Konut ve işyerleri dışında kalan vakıf, dernek, sivil toplum kuruluşu v.b. kuruluşların kullandığı binalardan çevre temizlik vergisi tahsil edilmesi yönündeki tespit çalışmalarımız başlamış olup tespit edilenler hakkında tahakkuk ve tahsilat
işlemi yapılacaktır.”
Denilmiştir.
Sonuç olarak Bulgumuzda belirtilen hususlar, İdare tarafından kabul edilerek gereğinin yapılacağı bildirilmektedir. Bulgumuzda ayrıntılı olarak açıklandığı üzere, Belediye Gelirleri Kanunu'nda “diğer şekilde kullanılan binalar” olarak geçen, konut ve işyeri dışında kalan; vakıf, dernek, sivil toplum kuruluşu vb. kuruluşların kullandığı binalardan çevre ve temizlik vergisi alınmamasının mevzuata aykırı olduğu değerlendirilmiştir.
Bulgu konusu tespitin devam edip etmediği takip eden denetimlerde izlenecektir.