Yunusemre Belediyesinde özel günler, dini ve milli bayramlar vb. kutlamalar amacıyla internet sitelerine reklam ve ilan verildiği ancak bunlara ilişkin hizmet alımlarının 4734 sayılı Kamu İhale Kanununda belirtilen yöntem ve usuller dışında gerçekleştirildiği görülmüştür.


4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İstisnalar” başlıklı 3’üncü maddesinde, Kamu İhale Kanunundan istisna tutulan ve kanunda belirtilen ihale usullerine bağlı kalınmaksızın yapılacak mal ve hizmet alımları ile bunları yapabilecek kurumlara ilişkin düzenleme yapılmıştır.

Yine aynı Kanun'un “İhale Usulleri” başlıklı 18’inci maddesinde idarelerin mal ve hizmet alımları ile yapım işlerine ait ihalelerde kullanılabilecek ihale usullerinin; “Açık İhale”, “Belli İstekliler Arasında İhale” ve “Pazarlık” olduğu belirtilmiş, bunlarla birlikte bir ihale usulü olarak düşünülmemiş olmasına rağmen belli durumlarda kullanılabilecek bir alım yöntemi olarak kanunun 22’nci maddesinde “Doğruda Temin” yöntemine ilişkin hükümler düzenlenmiştir.

Mevzuat hükümlerinden anlaşılacağı üzere, alınacak mal ve hizmetler ile yapım işleri şayet istisna kapsamına girmiyorsa kanunda belirtilen ihale yöntemlerinden biri ya da doğrudan temin usulü ile yapılmalıdır.

Yapılan incelemelerde; Yunusemre Belediyesi tarafından internet sitelerine verilen bir takım tebrik, kutlama, tanıtım vb. gibi özel amaçlı ilan ve reklamlar için Kamu İhale Kanunu'nda belirtilen yöntemlerden herhangi birinin kullanılmaksızın hizmet alındığı ve bu hizmet karşılığı olan bedellerin verilen faturaya istinaden doğrudan ödendiği görülmüştür.

Belediye'nin 2018 yılı içinde bu şekilde 50 farklı internet sitesine 1108 adet ilan verdiği ve bunlar için KDV hariç 300.320,00 TL tutarında fatura ödediği tespit edilmiştir. Her ne kadar alınan hizmetin mevzuata aykırı olmadığı değerlendirilse de, hizmetin alınış biçimi 4734 sayılı Kanuna aykırı bulunmaktadır.

Dolayısıyla, idarenin ilan ve reklam vermek için hizmet alacağı internet siteleri için en azından tiraj-takip edilme oranı ya da buna benzer bir kriter belirleyerek hitap ettiği kitleye ulaşabilmesine imkan verecek belirli sayıda internet sitesinden Kamu İhale Kanunu'nda belirtilen yöntemler ile hizmet alımı yapmasının daha uygun olacağı değerlendirilmektedir.

Kamu idaresi cevabında; internet sitelerine verilen ilan ücretlerinin ödeme yöntemi ve ilan verilen site sayısındaki fazlalığa ilişkin bulguda yer alan öneri ve değerlendirmelerin dikkate alınacağı belirtilmiştir.


Sonuç olarak; bulguda belirtilen hususların düzeltilmesi hem daha etkin ve verimli harcama yapılamasını hem de yapılan harcamanın ve ödeme yönteminin mevzuata uygun olmasını sağlayacaktır.


Kararla ilgili sorunuz mu var?