Karar Künyesi
Yenimahalle Belediyesine ait taşınmazlar ile yol, yeşil alan, sosyal donatı gibi sebeplerle tapuda kamuya terk edilen ve idarenin yetki ve görev sınırları içerisinde yer alan yerlerin incelenmesi neticesinde, idarenin tasarrufunda bulunan bazı yerlerin (Park, yeşil alan vs. gibi) herhangi bir ihale yapılmadan bir kısım kişi ve şirketler tarafından işgal edildiği, bu işgalcilerin mezkûr yerlerden çıkarılmadığı, bunun yerine geçmişe dönük olarak tespit edilen ecrimisillerin kira gibi uygulanarak işgallerin devam ettiği, bu suretle mevzuata aykırı hareket edildiği tespit edilmiştir.
5393 sayılı Belediye Kanununun 15’inci maddesinde 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 75’inci maddesi hükümlerinin belediye taşınmazları hakkında da uygulanacağı hüküm altına alınmıştır.
2886 sayılı Devlet İhale Kanununun "Ecrimisil ve tahliye" başlıklı 75’inci maddesinde devletin özel mülkiyetinde veya hüküm ve tasarrufu altında bulunan taşınmaz malların gerçek
ve tüzelkişilerce işgali üzerine, fuzuli şagilden ecrimisil isteneceği ayrıca işgal edilen taşınmaz malın, idarenin talebi üzerine, bulunduğu yer mülkiye amirince en geç 15 gün içinde tahliye ettirilerek, idareye teslim edileceği belirtilmiştir.
Yukarıdaki mevzuattan da anlaşılacağı üzere, ecrimisil bir kiralama yöntemi olmadığı gibi olağan bir yöntem de değildir. İşgale uğrayan ve sonradan tespit edilen kamuya ait taşınmaz mal için fuzuli şagilden bunun bedelinin adeta bir tazminat suretinde alınmasıdır. Mevzuatta belirtildiği üzere, işgal edilen taşınmaz mal için mülkiye amirine talepte bulunulması ve mülkiye amirince söz konusu taşınmazın 15 gün içinde tahliye ettirilmesi esastır. Aksi bir durum, yani işgal eden kişinin ödemesi için tespit edilen ecrimisil bedelinin kira ödemesi gibi esas alınarak ileriye doğru devam ettirilmesi, 2886 sayılı Kanunun her türlü satış ve kiralama gibi hususlarda ihale yoluna gidilmesi gerektiğini ifade eden amir hükümlerine aykırı olacaktır. Ayrıca mevzuata aykırı bu gibi bir uygulama idare malını haksız ve hukuksuz bir şekilde işgal edenin ödüllendirmesi sonucunu doğuracaktır.
Yukarıda açıklandığı üzere, idareye ait olan veya idarenin yetki ve sorumluluk bölgesinde bulunup da kamuya terkini yapılan taşınmazlarda herhangi bir işgal vuku bulduğunda bunlar için hem ecrimisil tespit edilerek geriye doğru 5 yılı geçmeyecek şekilde bu ecrimisiller tahsil edilmeli hem de aynı zamanda 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 75’inci maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca konu mülki amire intikal ettirilerek söz konusu taşınmazın tahliyesi sağlanmalıdır.
Yenimahalle Belediyesinde yapılan incelemelerde, toplam 83 adet yerin (Park, yeşil alan vs.) fuzuli şagiller tarafından işgal edildiği, Kurumun bunları tahliye yoluna gitmediği, bunun yerine ecrimisil uygulamasının kira uygulamasına dönüştürülerek aylık ecrimisiller alındığı ve işgallerin devam ettirildiği tespit edilmiştir.
Kamu idaresi cevabında; "Başkanlığınız denetçilerince yapılan 2018 yılı denetiminde Belediyemiz taşınmaz kiralamalarına ilişkin yapılan ihalelerin incelenmesinde, idareye ait 168 taşınmazın 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun esas ihale yöntemi olan kapalı teklif usulü yerine, 51/g maddesine göre pazarlık usulü ile kiraya verildiği denetim bulgusunun 19’uncu maddesine konu edilmiştir.
Emlak ve İstimlak Müdürlüğünden alınan cevabi yazıda bundan sonra Belediyemizce 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu mevzuatına uygun usullerle ihale yapılacağı ve uygulamanın bu yönde devam edeceği belirtilmiştir." demektedir.
Sonuç olarak Kamu idaresi cevabında, idarenin tasarrufunda bulunan park, yeşil alan gibi yerlerin işgale uğraması durumunda bulgumuzda yer alan hususlar doğrultusunda işlemlerin yapılacağı ve bu yönde işlemlerin yapılabilmesi için başkanlık oluru alındığı belirtilmiştir. Konu sonraki denetimlerde takip edilecektir.