Karar Künyesi
Sosyal Tesisler İktisadi İşletmesinin kamu bankaları dışında özel bankada da mevduat bulundurduğu tespit edilmiştir.
08.03.2019 tarih ve 30708 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Kamu Haznedarlığı Yönetmeliği'nin “Kapsam” başlıklı 2’nci maddesinde özel bütçeli idarelerinin bağlı ortaklıkları, müessese ve işletmeleri ile birlikleri ve sermayesinin yarısından fazlasına doğrudan ve/veya dolaylı olarak sahip olduğu şirketlerin bu Yönetmelik hükümlerine tabi olduğu belirtilmiştir. Dolayısıyla özel bütçeli bir idare olan Pamukkale Üniversitesinin Sosyal Tesis İktisadi İşletmesi de bu Yönetmelik hükümlerine tabi olarak mali kaynaklarını yönetmek durumundadır.
Yönetmelik’in “İstisnalar ve muafiyetler” başlıklı 11’inci maddesinin birinci fıkrasının
(h) bendinde “Kurumların eğitim ve dinlenme tesisi, misafirhane, yemekhane, kreş, çocuk bakımevi, spor tesisi ve benzeri sosyal ve destek amaçlı tesislerinden yararlanan personelinden alınan yemek, konaklama ve diğer hizmet bedelleri ile katkı için bütçeden aktarılan yemek bedellerinin bulundurulduğu ve söz konusu tesislerin nam ve hesabına açılmış olan banka hesapları.” denilmiş olsa da burada münhasıran işletilen bir misafirhane ya da spor tesisi değil, Üniversitenin kantin ve sosyal tesis vs. işletmek üzere kurulmuş bağımsız bir vergi mükellefiyeti olan ve sermayesinin tamamı Üniversiteye ait olan bir iktisadi işletme söz konusudur. Yine 18.01.2020 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren Kamu Sosyal Tesislerine İlişkin Tebliğ’in 7’nci maddesinin yirmi ikinci fıkrasının (c) bendinde “Sosyal tesis paraları sermayesinin yarısından fazlası kamuya ait bankalarda muhafaza edilir.” Hükmü yer almaktadır.
Yönetmelik’in “Uygulama ve kullanılacak araçlar” başlıklı 5’inci maddesinin üçüncü fıkrasında “…kurumlar; faaliyetleri kapsamında yaptıracakları tahsilat ve ödeme işlemleri için yurt içinde yerleşik diğer bankaları, Posta ve Telgraf Teşkilatı A.Ş.’yi ve yurt içinde yerleşik bankalar aracılığıyla olmak koşuluyla ödeme kuruluşlarını ve elektronik para kuruluşlarını da kullanabilir. Ödeme kuruluşları ve elektronik para kuruluşları, kamu kurumları adına tahsil ettikleri tutarları anlaşma yaptıkları yurt içinde yerleşik bankalarda ilgili kamu kurumu adına açılacak hesaplara işlem yapılan gün içerisinde aktarmak zorundadır. Gerçekleştirilen tahsilat tutarlarının, özel kanunların verdiği yetki kapsamında yapılan düzenlemelerde yer alan hükümler saklı kalmak kaydıyla takip eden iş günü içinde, yurt içinde yerleşik tüm bankalar
aracılığıyla kredi kartları ile yapılan tahsilatın ise azami 20 gün içerisinde ilgili kurumun kamu sermayeli bankadaki hesabına aktarılması zorunludur.” hükmü yer almaktadır. Buna göre kapsamdaki kurumların, özel bankalardaki serbest mevduatlarını takip eden iş günü içerisinde, kredi kartları ile yapılan tahsilatları ise azami 20 gün içerisinde kamu sermayeli bankadaki hesaplarına aktarmaları gerekmektedir.
Pamukkale Üniversitesi Sosyal Tesisler İktisadi İşletmesinin banka ve muhasebe kayıtlarında yapılan incelemelerde kamu sermayeli bir banka dışında, özel bir sermayeli bir bankayla da çalışıldığı ve yıl boyunca bankada sürekli bakiye bırakıldığı tespit edilmiştir. Yukarıdaki zikredilen mevzuat hükümleri gereği İktisadi İşletmenin özel sermayeli bankadaki serbest mevduatlarını takip eden iş gününde, kredi kartları ile yapılan tahsilatları ise azami 20 gün içerisinde kamu sermayeli bankadaki hesaplarına aktarması ve yine bu Yönetmelik hükümlerine göre değerlendirmeleri gerekmektedir.