İdare sınırları içerisinde işyeri açma ve çalışma ruhsatı olmaksızın faaliyet yürüten işletmelerin bulunduğu görülmüştür.

10.08.2005 tarih ve 25902 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik'e göre belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bu Yönetmelik kapsamındaki işyerlerinin açılıp faaliyet göstermesi için ilgili belediyeden işyeri açma ve çalışma ruhsatının olması gerekmektedir.

2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu'nun “İşyeri Açma İzni Harcı” başlıklı 81'inci maddesinde; “ Belediye sınırları veya mücavir alanlar içinde bir işyerinin açılması “İşyeri Açma İzni Harcına” tabidir.” denilerek, yetkili idareden alınan ruhsat olmadan iş yerinin açılıp çalıştırılamayacağı ifade edilmektedir.

Aynı Kanun'un “Çevre temizlik vergisi” başlıklı mükerrer 44'üncü maddesinde;


“Belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve belediyelerin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan konut, iş yeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar çevre temizlik vergisine tabidir.

... İş yeri ve diğer şekillerde kullanılan binalara ait çevre temizlik vergisi, belediyelerce binaların tarifedeki derecelere intibak ettirilmesi üzerine her yılın Ocak ayında yıllık tutarı itibarıyla tahakkuk etmiş sayılır. Tahakkuk eden vergi, bir defaya mahsus olmak üzere, belediyelerin ilan mahallerinde bir ay süreyle topluca ilan edilir. İş yeri ve diğer şekilde kullanılan binalarla ilgili olarak tahakkuk eden bu vergi, her yıl, emlak vergisinin taksit sürelerinde ödenir. .”

hükmü yer almaktadır.


İş yerlerinden alınan Çevre Temizlik Vergisi, büyükşehir belediyesi veya mücavir alan sınırında bulunup bulunmamasına bakılmaksızın, ilk kademe veya ilçe belediyeleri tarafından tahsil edilmekte olup mükellefi ilçe sınırları içerisinde faaliyet gösteren iş yerleridir.

İdareden alınan verilere göre ilçe sınırları içerisinde toplam 1751 çevre temizlik vergisi mükellefi işyeri bulunduğu anlaşılmış olup en az bu mükelleflerin tamamının işyeri açma ve çalışma ruhsatının da bulunması gerekmektedir. Ancak Zabıta Müdürlüğünden alınan verilere göre, kurumun yetki ve görev sınırları içerisinde 31.12.2022 tarihi itibariyle 1369 adet işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilen iş yeri bulunmaktadır.

Bu verilerden hareketle, İdare sınırlarında aktif olarak faaliyet gösteren ve işyeri açma ve çalışma ruhsatı almak zorunda olan 382 adet işyerinin olduğu ve bunların ruhsatsız olarak faaliyet gösterdiği anlaşılmıştır. İşyeri açma ve çalışma ruhsatı olmayan işyerlerinin denetiminin yapılarak mükerrer ve/veya eksik/hatalı kayıtların tespit edilmesi ve ruhsatsız iyerlerininin ruhsatlandırılmaları sağlanmalıdır.


Kararla ilgili sorunuz mu var?