Karar Künyesi
Kurumun, bütçe aktarımlarını yılsonunda toplu olarak yapmasından dolayı bazı harcama talimatları yıl içinde ödeneği olmadan verilmiştir.
5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun “Harcama yetkisi ve yetkilisi” başlıklı 31’inci maddesinde
“Harcama yetkilileri bütçede öngörülen ödenekleri kadar, ödenek gönderme belgesiyle kendisine ödenek verilen harcama yetkilileri ise tahsis edilen ödenek tutarında harcama yapabilir.”
denilmektedir.
Aynı Kanun’un “Harcama talimatı ve sorumluluk” başlıklı 32’nci maddesinde
“Bütçelerden harcama yapılabilmesi, harcama yetkilisinin harcama talimatı vermesiyle mümkündür. Harcama talimatlarında hizmet gerekçesi, yapılacak işin konusu ve tutarı, süresi, kullanılabilir ödeneği, gerçekleştirme usulü ile gerçekleştirmeyle görevli olanlara ilişkin bilgiler yer alır. Harcama yetkilileri, harcama talimatlarının bütçe ilke ve esaslarına, kanun, tüzük ve yönetmelikler ile diğer mevzuata uygun olmasından, ödeneklerin etkili, ekonomik ve verimli kullanılmasından ve bu Kanun çerçevesinde yapmaları gereken diğer işlemlerden sorumludur.”
denilmek suretiyle harcama talimatlarında kullanılabilir ödeneğin gösterilmesi gerektiği hüküm altına alınmıştır.
Yapılan incelemede; harcama birimleri tarafından, yılsonunda aktarma yapılacağı gerekçesi ile yıl içinde çok defa ödeneği olmadan harcama yapıldığı görülmüştür. Normal şartlarda, ödenek bulunmağı veya ödeneğin aşılacağı durumlarda öncelikle ödenek aktarımı için ilgisine göre meclis kararı, encümen kararı veya üst yöneticinin kararı alınmalı daha sonra da, söz konusu kararlara göre ödenek aktarmasının veya ek ödenek işlemlerinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Kurum yıl içinde ödeneği olamadan yaklaşık 50.730.700,56-TL tutarında harcama yapmıştır. Neticede, toplam 26 adet harcama biriminin, bazı bütçe tertiplerindeki ödenekleri yılı içinde bitmesine rağmen, söz konusu bütçe tertipleri için harcama yapılmaya devam
edilmiştir. Haliyle, diğer ödeneklerden aktarma yapılmadan ödeneği kalmayan bütçe tertipleri için yılı içinde ödeme talimatları verilmiş ödenek aktarmaları yıl sonunda toplu olarak yapılmıştır.
Kamu idaresi cevabında; ‘‘2019 yılı itibariyle, Mali Hizmetler Müdürlüğümüzce, ihale öncesi ödenek kontrolleri yapılmakta, harcama süreçlerinde de ödenek yetersizliği durumunda harcama birimleriyle irtibata geçilerek ödenek temin etmeleri sağlanmaktadır. Ayrıca konu ile ilgili olarak Ödenek Kontrol Raporları aylık periyotlarla müdürlüklerle paylaşılmakta ve bütçe uygulaması hususunda takip mekanizmasının işlerliği sağlanmaktadır. Nitekim 13.05.2019 tarih ve 76715770-845-E.59617 sayılı yazımızla, bulgu konusu husus müdürlüklerimize bildirilmiş olup, ödenek düzenlemelerinin yıl içinde ödenek yetersizliği durumu oluşmayacak şekilde yapılması hususunda bilgilendirilmiştir.’’ denilmektedir.
Sonuç olarak Belediye tarafından bütçe uygulaması hususunda takip mekanizmalarının işlerliğinin sağlandığı, bulgu konusuyla ilgili gerekli bilgilendirmelerin müdürlüklere iletilmiş olduğu ifade edilmiş olsa da bütçe aktarımlarının 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanuna uygun olarak yapılması gerekmektedir.