Yapım işlerinde süre uzatımları ile cezalı çalışma sürelerine ilişkin hesabın nasıl yapıldığının anlaşılamadığı ve geçici kabul aşamasına gelip geçici kabule hazır olan / olmayan işlere ilişkin geçici kabul teklif belgesi ve geçici kabul komisyon belgesinde belirlenen eksikliklerin %5'in altında olduğuna dair durum tespit raporu bulunmadığı görülmüştür.

4735 sayılı Kanun’un 20'nci maddesinde, yüklenicinin taahhüdünü ihale dokümanı ve sözleşme hükümlerine uygun olarak yerine getirmemesi veya işi süresinde bitirmemesi üzerine, ihale dokümanında belirlenen oranda gecikme cezası uygulanmak üzere, idarenin en az on gün süreli ve nedenleri açıkça belirtilen ihtarına rağmen aynı durumun devam etmesi ile sözleşmenin uygulanması sırasında yüklenicinin 25'inci maddede sayılan yasak fiil veya davranışlarda bulunduğunun tespit edilmesi hallerinde, ayrıca protesto çekmeye gerek kalmaksızın kesin teminat ve varsa ek kesin teminatlar gelir kaydedileceği ve sözleşmenin feshedilerek hesabı genel hükümlere göre tasfiye edileceği belirtilmiştir. Yapım İşleri Genel


Şartnamesinin “Sözleşmenin feshi ve tasfiye durumları” başlıklı 47'nci maddesinde de Kanun ve işin sözleşmesinde yer alan aynı nitelikteki düzenlemeler yapılmıştır.

Yapım işlerinde gerek iş artışı gerekse diğer nedenlerle verilen süre uzatımlarının ne kadar olacağına dair hesaplamanın ve verilecek sürenin bir veriye dayanması gerekir. Olurlardaki sürenin nasıl hesaplandığı anlaşılamamıştır. Yine işin geçici kabul aşamasına geldiği ancak geçici kabul yapılma seviyesinde olduğu/olmadığı durumda yapı denetim görevlileri durum tespit tutanağı düzenleyerek imalatların durumlarını ve seviyelerini belirlemelidir. Durum tespit tutanağı olmadan imalatların geçici kabul seviyesinde olduğu/olmadığı belirtilmektedir. Yapım İşleri Genel Şartnamesinin “Geçici kabul” başlıklı 41 inci maddesinin dördüncü fıkrasına göre geçici kabul komisyonunun oluşturulabilmesi için kusurlu ve eksik imalat toplamının yüzde beşten fazla olmaması ve bu imalatların işin idareye teslimine ve kullanılmasına ve/veya işletilmesine engel olmayacak ve herhangi bir tehlikeye meydan vermeyecek nitelikte olması gerekir. Geçici kabul komisyonu geçici kabule engel olmayan ancak liste olarak belirlenen eksikliklerin yüzde beşten fazla olmadığına ilişkin tespiti bulunmadan geçici kabulü yapmaktadır.

Aynı şekilde 4735 sayılı Kanun’un 20'nci maddesine göre yüklenicinin taahhüdünü ihale dokümanı ve sözleşme hükümlerine uygun olarak yerine getirmemesi veya işi süresinde bitirmemesi üzerine, ihale dokümanında belirlenen oranda gecikme cezası uygulanmak üzere, idarenin en az on gün süreli süre vereceği belirtildiğinden dolayı idarece on gün üzeri cezalı çalışma süreleri verilmektedir. Ancak bu sürelerin nasıl belirlendiği anlaşılamamıştır. Yine cezalı çalışma süresi verilirken iş programına göre ne kadar imalat kaldığı ile bunların en uygun hangi sürede bitirilebileceği ve idarenin yapım işini teslim alması dikkate alınmalıdır. Cezalı çalışma olarak verilen süreler anlaşılabilir olmalıdır.

Verilecek süre uzatımları ile cezalı çalışma süre hesabının nasıl belirlendiğinin verilerle ortaya konulması ve geçici kabul tarihinde imalat durumunu belirten durum tespit raporunun düzenlenmesi gerekir.

Kamu idaresi cevabında; "Denetim bulgusuna konu olan aksaklık ilgili Müdürlüklere tebliğ edilmiş olup, bundan sonra bulgu doğrultusunda işlem tesis edilecektir." denilmiştir.

Sonuç olarak İdarece verilen süre uzatımları ile cezalı çalışma süre hesabının nasıl belirlendiğinin verilerle ortaya konulması ve geçici kabul tarihinde imalat durumunu belirten durum tespit raporunun düzenlenmesi sağlanmalıdır.


Kararla ilgili sorunuz mu var?