Karar Künyesi
İdare Ruhsat ve Denetim Müdürlüğünden alınan işyeri ruhsatları beyan listesi ile Mali Hizmetler Müdürlüğünden alınan eğlence vergisi mükellefleri listesinin karşılıklı incelenmesi neticesinde, eğlence vergisine tabi olan bazı eğlence yerleri hakkında mükellefiyet tesis ettirilmediği tespit edilmiştir.
Eğlence Vergisi, 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun üçüncü bölümünde düzenlenmiş olup “Konu” başlıklı 17’nci maddesinde Kanun’un 21’inci maddesinde belirtilen ve belediye sınırları ile mücavir alanlar içinde yer alan eğlence işletmelerinin faaliyetlerinin Eğlence Vergisine tabi olduğu ve verginin mükellefinin, eğlence yerlerini işleten gerçek veya tüzel kişiler olduğu belirtilmiştir.
Eğlence işletmesi kapsamına nerelerin girdiği ise genel olarak 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu’nun 7’nci maddesinde sayılmış olup gazino, meyhane, bar, birahane, içkili lokanta, taverna ve benzeri içkili yerler; sinema, kahvehane ve kıraathane; kumar ve kazanç kastı olmamak şartıyla adı ne olursa olsun bilgi ve maharet arttırıcı veya zekâ geliştirici nitelikteki elektronik oyun alet ve makinelerinin, video ve televizyon oyunlarının
içerisinde bulunduğu elektronik oyun yerleri; internet kafe ve benzeri yerler olarak sayılmıştır.
Aynı Kanun’un istisna ve muaflıkların düzenlendiği 19’uncu maddesinde; bira, alkollü içki içilmeyen, satılmayan ve ruhsatnamelerde kahvehane, kıraathane, çayhane ve çay ocakları olduğu belirtilen yerlerin eğlence vergisinden istisna olduğu ifade edilmiştir.
İdare Ruhsat ve Denetim Müdürlüğünden canlı müzik izni alan yerlerin listesi istenmiş ve bu yerlerin işyeri açma ruhsatlarındaki faaliyet konuları ile karşılıklı olarak incelenmesi neticesine bu yerlerin faaliyet alanlarının içkili restoran ve kafeterya oldukları görülmüştür. Kafeteryaların istisna kapsamında olmaları, bu yerlerde alkollü içecek içilmemesi şartına bağlı olup bahsedilen yerlerin canlı müzik yayın belgelerinin olması buraları eğlence işletmesi haline getirmektedir. Dolayısıyla bahsedilen yerler hakkında eğlence vergisi mükellefiyeti tesis ettirilmesi gerekmektedir. Bu şekilde canlı müzik yayın belgesi alan ve eğlence vergisi mükellefiyeti tesis ettirilmeyen 8 adet eğlence işletmesi tespit edilmiştir.
Kamu idaresi cevabında; “Bulgudaki uyarılar doğrultusunda, eğlence vergisi mükellefiyeti tesis ettirilmeyen eğlence işletmeleri için gerekli işlemler yapılacak olup, mevzuata uygun şekilde yapılması hususunda gerekli hassasiyet gösterilecektir.”
Denilmektedir.
Sonuç olarak Bulgu konusu hususa iştirak edilmiş olup gerekli işlemlerin yapılarak bahsedilen yerler hakkında eğlence vergisi mükellefiyetlerinin tesis ettirileceği ifade edilmiştir. Konunun izleyen yıl denetimlerinde takibi yapılacaktır.