Karar Künyesi
KARAR: Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,
-
İhale üzerinde bırakılan istekli tarafından yeterlik bilgileri tablosunda teklif etmiş olduğu cihazların yaş bilgilerine ilişkin İdari Şartname’nin 7.5.4’üncü maddesinde beyan edilmesi gerektiği belirtilen bilgilerin eksik beyan edildiği,
-
İhale üzerinde bırakılan istekli tarafından teklif edilen cihazların hızlarının Teknik Şartname’nin C.3 maddesinde belirtilen saatte en az 15 test vermeye ilişkin en düşük hız şartını sağlamadığı, bu cihazların katalog hızlarının saatte 8 test olduğu ancak katalog hızının uygulamada hasta bazında en çok saate 6 teste tekabül ettiği iddialarına yer verilmiştir.
A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.
- Başvuru sahibinin 1’inci iddiasına ilişkin olarak:
Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 59/A maddesinde “(1) (Değişik fıkra: 13/09/2019-30887 R.G./3. md.) İhaleler, e-teklif alınmak suretiyle bu maddeye uygun olarak yapılabilir. … (5) e-teklifler EKAP üzerinden, yalnızca teklif mektubu ve ekleri doldurularak hazırlanır ve e-imza ile imzalanarak ihale tarih ve saatine kadar gönderilir. Ortak girişimlerde e-teklifin ortakların tamamı tarafından e-imza ile imzalanması zorunludur. Kısmi teklife açık ihalelerde teklif mektubu eklerinin her bir kısım için ortak girişimlerin katıldığı ihalelerde ise yeterlik bilgileri tablosunun her bir ortak tarafından ayrı ayrı doldurulması gerekmektedir. … (9) İhale dokümanında belirtilen geçici teminat mektubu, katılım belgeleri ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ilişkin değerlendirme, istekliler tarafından beyan edilen bilgi ve belgelerden; EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanarak temin veya teyit edilebilenler için sorgulama sonucunda elde edilen bilgiler; belirtilen yöntemle temin veya teyit edilemeyenler için ise yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen bilgiler esas alınarak yapılır. Bu değerlendirme sonucunda ihalede öngörülen şartları sağlamadığı anlaşılan teklifler değerlendirme dışı bırakılır. …” hükmü yer almaktadır.
İdari Şartname’nin 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin/alımın; a) Adı: MÜDÜRLÜĞÜMÜZE BAĞLI HALK SAĞLIĞI LABORATUVARININ İHTİYACI OLAN 24 AY SÜRELİ SONUÇ KARŞILIĞI LABORATUVAR (HEMOGLOBİN VARYANT ANALİZİ TESTİ) HİZMET ALIMI İHALESİ b) Türü: Hizmet alımı c) İlgili Uygulama Yönetmeliği: Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği ç) Yatırım proje no’su (yapım işlerinde): Bu madde boş bırakılmıştır. d) Kodu: e) Miktarı: Hemoglobin varyant analizi (HPLCG) 10.977.978,96 PUAN Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır. f) İşin yapılacağı/malın teslim edileceği yer: Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Laboratuvarı” düzenlemesi yer almaktadır.
Anılan Şartname’nin 7.5.4’üncü maddesinde “7.5.4. İsteklinin teklifi kapsamında sunması gerektiği bu şartnamenin 7 nci maddesi dışındaki maddeleri ile teknik şartnamede belirtilen aşağıdaki belgeler:
Belge Adı
Açıklama
cihaz yaşı
Cihazın seri numarası, üts kodu v.b. Yaş tespiti için gerekli ayırt edici bilgilere yer verilecektir. (Teklif edilecek cihazlar, sözleşme sonuna kadar Onbeş (15) yaşını geçmemiş olacaktır.)
UBB/ÜTS Ürün (Barkod) Numarası
Teklif edilen ürünlere ait UBB/ÜTS numaraları beyan edilecektir.
düzenlemesi yer almaktadır.
Aktarılan düzenlemeler çerçevesinde, isteklilerin teklif etmiş oldukları cihazların sözleşme sonuna kadar on beş (15) yaşını geçmemiş olmaları gerektiği ve cihazların yaşlarının ne olduğunun teklif değerlendirmesi sürecinde anlaşılabilmesi için teklif edilen cihazlara ilişkin seri numarası, üts kodu v.b. ayırt edici bilgilerin yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilmesinin bir yeterlik kriteri olarak belirlendiği anlaşılmaktadır.
İhale üzerinde bırakılan istekli Med-Kim Kimya Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. tarafından yeterlik bilgileri tablosunda aktarılan yeterlik kriterine ilişkin olarak yeterlik bilgileri tablosunun ilgili satırında “cihaz yaşı, TARİH: 16.04.2024 SAYIN İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK BAKANLIĞI BAKAN YARDIMCILIKLARI YENİŞEHİR/DİYARBAKIR YAŞ TAAHHÜTNAMESİ Başkanlığınızca 2024/269242 kayıt no ile yapılacak olan MÜDÜRLÜĞÜMÜZE BAĞLI HALK SAĞLIĞI LABORATUVARININ İHTİYACI OLAN 24 AY SÜRELİ SONUÇ KARŞILIĞI LABORATUVAR (HEMOGLOBİN VARYANT ANALİZİ TESTİ) HİZMET ALIMI İHALESİ firmamız uhdesinde kaldığı takdirde hastaneniz laboratuarına TOSOH&BIOSCIENCE marka 2 adet G11 model HPLC cihazı kuracağımızı, cihazlarımızın sıfır olduğunu sözleşme süresi sonunda da cihazlarımızın yaşının 15 yılı geçmeyeceğini, halen üretilmekte olduklarını ve cihazlarımızın yaş belgelerini muayene komisyonunuza teslim edeceğimizi kabul ve taahhüt ederiz.” beyanlarına yer verildiği tespit edilmiştir.
Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 59/A maddesine çerçevesinde e-teklif alınmak suretiyle yapılan ihalelerde isteklilerin yeterlik bilgileri tablolarında istenen yeterlik kriterlerine ilişkin bilgi girişlerini yapmaları, beyan edilen bu bilgilerden EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanarak temin veya teyit edilebilenlerin bu yöntemle teyit edilmesi, anılan yöntemle teyit edilemeyenlerin ise isteklilerin beyanları çerçevesinde değerlendirilmesi ve eğer beyanlar ihalede istenen yeterlik kriterlerini sağlıyor ise bunların teyidi için gerekli belgelerin, belgelerin sunuluş şekline uygun olarak sunulmasının istenmesi ve sunulan belgeler üzerinden bir inceleme yapılarak değerlendirme sürecinin tamamlanması gerekmektedir.
İhale üzerinde bırakılan istekli Med-Kim Kimya Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. tarafından yeterlik bilgileri tablosunda İdari Şartname’nin 7.5.4’üncü maddesinde belirtilen cihazların yaşına ilişkin yeterlik kriterinin sağlandığına yönelik beyanı incelendiğinde ise sadece teklif edilen cihazların yaşına ilişkin taahhüt içeren genel ifadelere yer verildiği, anılan Şartname maddesinde teklif edilen cihazlara ilişkin seri numarası, üts kodu v.b. ayırt edici bilgilerin yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilmesi gerektiğinin belirtildiği ancak istekli tarafından marka model ile sayısını belirttiği teklif etmiş olduğu cihazların yaşlarına ilişkin İdari Şartname’de istenilen ayırt edici bilgilerden hiçbirisine yer verilmediği anlaşılmıştır. Dolayısıyla, yeterlik bilgileri tablosundaki aktarılan bilgilerin eksik olması durumunda bu eksikliğin cihazların yaşlarını gösteren belgelerin fiziki ortamda istenmek suretiyle giderilerek yeterlik kriterine ilişkin değerlendirme yapılması imkanın bulunmadığından, iddianın yerinde olduğu soncuna varılmıştır.
- Başvuru sahibinin 2’nci iddiasına ilişkin olarak:
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 10’uncu maddesinde “İhaleye katılımda yeterlik kuralları Madde 10 - İhaleye katılacak isteklilerden, ekonomik ve malî yeterlik ile mesleki ve teknik yeterliklerinin belirlenmesine ilişkin olarak aşağıda belirtilen bilgi ve belgeler istenebilir: … b) Mesleki ve teknik yeterliğin belirlenmesi için; …
- İdarenin talebi halinde doğruluğu teyit edilmek üzere, tedarik edilecek malların numuneleri, katalogları ve/veya fotoğrafları. İhale konusu işin niteliğine göre yukarıda belirtilen bilgi veya belgelerden hangilerinin yeterlik değerlendirmesinde kullanılacağı, ihale dokümanında ve ihale veya ön yeterliğe ilişkin ilân veya davet belgelerinde belirtilir.” hükmü yer almaktadır. İdari Şartname’nin 7’nci maddesinde “Madde 7- İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri 7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeler ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ilişkin bilgileri e-teklifleri kapsamında beyan etmeleri gerekmektedir. a) Teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren bilgiler;
- (Mülga: 20/06/2021-31517 R.G./5.md.; yürürlük: 19/08/2021)
- Tüzel kişilerde; isteklilerin yönetimindeki görevliler ile, ilgisine göre, ortaklar ve ortaklık oranlarına (halka arz edilen hisseler hariç)/üyelerine/kurucularına ilişkin bilgiler idarece EKAP’tan alınır. b) Bu Şartname ekinde yer alan standart forma uygun teklif mektubu, c) Bu Şartnamede belirlenen geçici teminata ilişkin standart forma uygun geçici teminat mektubu veya geçici teminat mektupları dışındaki teminatların Saymanlık ya da Muhasebe Müdürlüklerine yatırıldığını gösteren makbuzlar. ç) Bu Şartnamenin 7.4. ve 7.5. maddelerinde belirtilen, şekli ve içeriği ilgili uygulama yönetmeliklerinde düzenlenen yeterlik belgeleri, d) Vekaleten ihaleye katılma halinde, vekil adına düzenlenmiş, ihaleye katılmaya ilişkin noter onaylı vekaletname. e) İsteklinin ortak girişim olması halinde, teklif mektubu standart formu ekinde yer alan iş ortaklığı beyannamesi, f) Alt yüklenici çalıştırılmasına izin verilmesi halinde, isteklinin alt yüklenicilere yaptırmayı düşündüğü işlerin listesi, g) Bu madde boş bırakılmıştır. ğ) Tüzel kişi tarafından iş deneyimini göstermek üzere kullanılan belgenin, tüzel kişiliğin yarısından fazla hissesine sahip ve Kanuna göre yapılacak ihalelere ilişkin sözleşmelerin yürütülmesi konusunda temsile ve yönetime yetkili olan ortağına ait olması halinde, ticaret ve sanayi odası/ticaret odası bünyesinde bulunan ticaret sicili müdürlükleri veya yeminli mali müşavir ya da serbest muhasebeci mali müşavir tarafından ilk ilan tarihinden sonra düzenlenen ve düzenlendiği tarihten geriye doğru son bir yıldır kesintisiz olarak bu şartların korunduğunu gösteren, standart forma uygun belge, h) Bu madde boş bırakılmıştır. ı) Tıbbi Cihaz Yönetmeliği, Vücuda Yerleştirilebilir Aktif Tıbbi Cihaz Yönetmeliği, Vücut Dışında Kullanılan (in vitro) Tıbbi Tanı Cihazları Yönetmeliği kapsamında ürün teklif eden istekliler, Tıbbi Cihaz Satış, Reklam ve Tanıtım Yönetmeliği gereği Satış Merkezi Yetki Belgesini Yeterlik Bilgileri Tablosunda beyan edecek ve idarenin talebi üzerine sunacaktır. i) Kanun kapsamındaki idarelere taahhüt edilenler dışında yurt dışında gerçekleştirilen işlerden elde edilen iş deneyiminin 13/1/2011 tarih ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 195 inci maddesinin ikinci fıkrası gereğince pay çoğunluğuna dayanarak kurulan şirketler topluluğu ilişkisi içinde kullanılması halinde bu hukuki ilişkiyi ve bu ilişkinin süresini tevsik eden belge 7.1.1) Bu madde boş bırakılmıştır. 7.1.2) Bu ihalede, istenen belgeler yerine yeterlik sertifikası sunulamaz. 7.2. İhaleye iş ortaklığı olarak teklif verilmesi halinde; 7.2.1. İş ortaklığının her bir ortağı tarafından 7.1. maddesinin (a) ve (ı) bentlerinde yer alan belgelere ilişkin bilgilerin ayrı ayrı beyan edilmesi zorunludur. İş ortaklığının tüzel kişi ortağı tarafından, iş deneyimini göstermek üzere kullanılan belgenin tüzel kişiliğin yarısından fazla hissesine ve Kanuna göre yapılacak ihalelere ilişkin sözleşmelerin yürütülmesi konusunda temsile ve yönetime yetkili olan/enaz %51 hissesine sahip ortağına ait olması halinde, bu ortak (ğ) ve (h) bendindeki belgeye ilişkin bilgileri de beyan etmek zorundadır. Kanun kapsamındaki idarelere taahhüt edilenler dışında yurt dışında gerçekleştirilen işlerden elde edilen iş deneyiminin şirketler topluluğu ilişkisi içinde kullanılması halinde, bu belgeyi kullanan ortağın 7.1 inci maddenin (i) bendindeki belgeyi de sunması zorunludur. 7.3. Bu madde boş bırakılmıştır. 7.4. Ekonomik ve mali yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler: 7.4.1. Bu madde boş bırakılmıştır. 7.4.2. Bu madde boş bırakılmıştır. 7.4.3. Bu madde boş bırakılmıştır. 7.5. Mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler: 7.5.1. İsteklinin teknolojik ürün deneyim belgesi ya da yurt içinde veya yurt dışında kamu veya özel sektörde bedel içeren tek bir sözleşme kapsamında taahhüt edilen ihale konusu iş veya benzer işlere ilişkin olarak; a) İlk ilan tarihinden geriye doğru son beş yıl içinde kabul işlemleri tamamlanan hizmet alımlarıyla ilgili iş deneyimini gösteren belgeleri veya b) Devredilen işlerde devir öncesindeki veya sonrasındaki dönemde ilk sözleşme bedelinin en az % 80’inin gerçekleştirilmesi şartıyla, ilk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son beş yıl içinde kabul işlemleri tamamlanan hizmet işlerine ilişkin deneyimini gösteren belgeleri, sunması zorunludur. İstekli tarafından teklif edilen bedelin % 25’den az olmamak üzere, ihale konusu iş veya benzer işlere ait tek sözleşmeye ilişkin iş deneyimini gösteren belgelerin veya teknolojik ürün deneyim belgesinin sunulması gerekir. İş ortaklığında pilot ortağın, istenen iş deneyim tutarının en az % 70’ini, diğer ortakların her birinin, istenen iş deneyim tutarının en az % 10’unu sağlaması ve diğer ortak veya ortakların iş deneyim tutarı toplamının ise istenen iş deneyim tutarının % 30’undan az olmaması gerekir. Ancak, ihaleye katılan iş ortaklığının ortakları tarafından ortaklık oranları ve yapısı aynı olmak kaydıyla daha önce kurulmuş olan iş ortaklığının gerçekleştirdiği bir işten elde edilen iş deneyimini gösteren belgelerin sunulması halinde, pilot ortak ve diğer ortakların her birinin birinci cümledeki oranlara göre asgari iş deneyim tutarını sağlaması koşulu aranmaz. Konsorsiyumda ise her bir ortağın kendi kısmı için istenen iş deneyim tutarını sağlaması zorunludur. İsteklinin teknolojik ürün deneyim belgesini sunması halinde, iş deneyimine ilişkin yeterlik kriterini sağladığı kabul edilir. İş ortaklığında teknolojik ürün deneyim belgesini sunan ortağın kendisine ait iş deneyim tutarına ilişkin asgari yeterlik kriterini sağladığı kabul edilir. Konsorsiyum ortağının teknolojik ürün deneyim belgesini sunması halinde ise, belgeyi sunduğu kısım veya kısımlar için iş deneyimine ilişkin yeterlik kriterini sağladığı kabul edilir. 7.5.2. Bu Madde boş bırakılmıştır. 7.5.3. Bu madde boş bırakılmıştır. 7.5.4. İsteklinin teklifi kapsamında sunması gerektiği bu şartnamenin 7 nci maddesi dışındaki maddeleri ile teknik şartnamede belirtilen aşağıdaki belgeler:
Belge Adı Açıklama
cihaz yaşı
Cihazın seri numarası, üts kodu v.b. Yaş tespiti için gerekli ayırt edici bilgilere yer verilecektir. (Teklif edilecek cihazlar, sözleşme sonuna kadar Onbeş (15) yaşını geçmemiş olacaktır.)
UBB/ÜTS Ürün (Barkod) Numarası
Teklif edilen ürünlere ait UBB/ÜTS numaraları beyan edilecektir.
Eğitim Belgeleri
Teknik ŞartnameninA.4.5’inci maddesinde yapılan açıklamalara istinaden belge ile ilgili ayrıntılı bilgilere yer verilecektir. (Personelin adı - soyadı, belge no, düzenleyen ithalatçı/distribütür firma v.b.)
Bayilik/Yetkili Satıcı/İmalatçı/Distribütür/İthalatçı
İstekliler kendi durumlaraına uygun olan belge ile ilgili ayrıntılı bilgilere yer verilecektir. (Yetki veren ithalatçı/distribütür/üretici firma, belge no, tarih, sayı, Firma tanımlayıcı no v.b.)
Orijinal Prospektüs
Teknik Şartnamede yer alan açıklamalar çerçevesinde Kit prospektüslerine ait bilgilere yer verilecektir.
Kapsamdışı
Teklif edilen ürün/cihazların kapsam dışı olması durumunda üretici firmadan alınmış belgeye ilişkin bilgilere yer verilecektir.
7.5.5 Bu Şartnamenin 7 nci maddesinde sayılan belgeler dışındaki belgeler tekliflerin değerlendirilmesinde yeterlik kriteri olarak dikkate alınmaz. 7.6. Benzer iş olarak kabul edilecek işler aşağıda belirtilmiştir: Kamu veya Özel Sektörde gerçekleştirilmiş her türlü Kit Karşılığı Cihaz Edinme Hizmet Alım işi, Sonuç/Puan Karşılığı Laboratuar Hizmetleri ve/veya Laboratuar hizmetleri benzer iş olarak kabul edilecektir. 7.6.1 Bu madde boş bırakılmıştır. 7.7. Numune ve demonstrasyon değerlendirmesi: 7.7.1. Bu madde boş bırakılmıştır. 7.7.2. İhale Komisyonu tarafından talep edilmesi halinde, Demontrasyon isteğinin isteklilere bildirildiği tarihten itibaren en geç İki (2) hafta içerisinde belirlenen yer ve zamanda Demontrasyon yapılacaktır. Demontrasyon Teknik Şartnamenin A.32. maddesinde belirtilen kriterlere uygun olarak yapılacaktır. 7.8. Tekliflerin dili 7.8.1. Teklifi oluşturan bütün belgeler ile tekliflerin değerlendirmesi aşamasında idarece talep edilmesi halinde isteklilerce sunulması gereken belgeler ve ekleri Türkçe olacaktır. Başka bir dilde sunulan belgeler, Türkçe onaylı tercümesi ile birlikte verilmesi halinde geçerli sayılacaktır. Bu durumda teklifin veya belgenin yorumlanmasında Türkçe tercüme esas alınır. Tercümelerin yapılması ve tercümelerin tasdiki işlerinde ilgili maddeki düzenlemeler esas alınacaktır. 7.9. Belgelerin sunuluş şekli: 7.9.1. İdarece talep edilmesi halinde istekliler tarafından, e-teklifleri kapsamında beyan edilen bilgi ve belgelerden EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanarak teyit edilemeyenler ekleri ile birlikte bu maddede düzenlenen şekil kurallarına uygun olarak sunulur. 7.9.2. İstekliler, bu madde kapsamında idarece talep edilen belgelerin aslını veya aslına uygunluğu noterce onaylanmış örneklerini vermek zorundadır. Ancak, Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi Nizamnamesinin 9 uncu maddesinde yer alan hüküm çerçevesinde Gazete idaresince veya Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine bağlı odalarca "aslının aynıdır" şeklinde onaylanarak isteklilere verilen Ticaret Sicili Gazetesi suretleri ile bunların noter onaylı suretleri de kabul edilecektir. 7.9.3. Noter onaylı belgelerin aslına uygun olduğunu belirten bir şerh taşıması zorunlu olup, sureti veya fotokopisi görülerek onaylanmış olanlar ile "ibraz edilenin aynıdır" veya bu anlama gelecek bir şerh taşıyanlar geçerli kabul edilmeyecektir. 7.9.4. İstekliler, istenen belgelerin aslı yerine belgelerin tesliminden önce İdare tarafından "aslı idarece görülmüştür" veya bu anlama gelecek şekilde şerh düşülen suretlerini sunabilirler. 7.9.5. Türkiye Cumhuriyetinin yabancı ülkelerde bulunan temsilcilikleri tarafından düzenlenen belgeler dışında yabancı ülkelerde düzenlenen belgeler ile yabancı ülkelerin Türkiye’deki temsilcilikleri tarafından düzenlenen belgelerin tasdik işlemi: 7.9.5.1. Yabancı Resmi Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldırılması Sözleşmesine taraf ülkelerde düzenlenen ve bu Sözleşmenin 1 inci maddesi kapsamında bulunan resmi belgeler, "apostil tasdik şerhi" taşıması kaydıyla Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu veya Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tasdik işleminden muaftır. Apostil tasdik işleminden, belgedeki imzanın doğruluğunun, belgeyi imzalayan kişinin hangi sıfatla imzaladığının ve varsa üzerindeki mühür veya damganın aslı ile aynı olduğunun teyidi işlemi anlaşılır. Belgedeki imzanın doğruluğunun, belgeyi imzalayan kişinin hangi sıfatla imzaladığının ve varsa üzerinde mühür ve damganın aslı ile aynı olduğunun; düzenlendiği ülkedeki yetkili diğer mercilerce tesselsülen tasdik edilmiş olması ve apostil tasdik şerhinin tasdik silsilesindeki bir önceki merciye ilişkin olması halinde de belgenin usulüne uygun olarak sunulduğu kabul edilecektir. 7.9.5.2. Türkiye Cumhuriyeti ile diğer devlet veya devletler arasında, belgelerdeki imza, mühür veya damganın tasdik işlemini düzenleyen hükümler içeren bir anlaşma veya sözleşme bulunduğu takdirde, bu ülkelerde düzenlenen belgelerin tasdik işlemi, bu anlaşma veya sözleşme hükümlerine göre yaptırılabilir. 7.9.5.3. 7.9.5.1 veya 7.9.5.2 nci madde kapsamında sunulmayan belgeler ise aşağıdaki yöntemlerden biri ile tasdik edilmelidir:
- Belge, dogrudan düzenlendigi ülkenin Dişişleri Bakanlığı ya da düzenlendigi ülkedeki yetkili diğer mercilerin tasdikini müteakip o ülkenin Dışişleri Bakanlığı tarafından tasdik edildikten sonra o ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu tarafından tasdik edilmelidir. Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğunun bulunmadığı ülkelerde ise tasdik işlemi bu ülkeyle ilişkilerden sorumlu Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu tarafından yapılır. Düzenlendigi ülkedeki yetkili diğer mercilerin tasdiki ile belgenin düzenlendiği ülke Dışişleri Bakanlığı tasdik işleminden; belgedeki bir önceki imzanın doğruluğunun, belgeyi imzalayan kişinin hangi sıfatla imzaladığının ve varsa üzerindeki mühür veya damganın aslı ile aynı olduğunun teyidi işlemi anlaşılır. Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu tasdik işleminden ise; imzanın doğruluğunun ve varsa üzerindeki mühür veya damganın aslı ile aynı oldugunun teyidi işlemi anlaşılır.
- Belge, sırasıyla düzenlendigi ülkenin Türkiye’deki temsilciligi ile Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından tasdik edilmelidir. Düzenlendigi ülkenin Türkiye’ deki temsilciliğinin tasdik işleminden; belgedeki imzanın doğruluğunun, belgeyi imzalayan kişinin hangi sıfatla imzaladığının ve varsa üzerindeki mühür veya damganın aslı ile aynı olduğunun teyidi işlemi anlaşılır. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tasdik işleminden ise; imzanın doğruluğunun ve varsa üzerindeki mühür veya damganın aslı ile aynı olduğunun teyidi işlemi anlaşılır. 7.9.5.4. Teselsülen yapılan tasdik işlemlerinde teyit edilecek unsurlara ilişkin eksikliklerin veya hataların sonraki merciler tarafından tasdik kapsamında giderilmesi veya düzeltilmesi halinde de belgenin usulüne uygun olarak sunulduğu kabul edilir. 7.9.5.5. Yabancı ülkenin Türkiye’deki temsilciliği tarafından düzenlenen belgeler, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından tasdik edilmelidir. Bu tasdik işleminden belgedeki imzanın doğruluğunun ve varsa üzerindeki mühür veya damganın aslı ile aynı olduğunun teyidi işlemi anlaşılır. 7.9.5.6. Fahri konsolosluklarca düzenlenen belgelere dayanılarak işlem tesis edilmez. 7.9.5.7. Tasdik işleminden muaf tutulan resmi niteliği bulunmayan belgeler 7.9.5.7.1. Bu madde boş bırakılmıştır. 7.9.6. Yabancı dilde düzenlenen belgelerin tercümelerinin yapılması ve bu tercümelerin tasdik işlemi: 7.9.6.1. Yerli istekliler tarafından yabancı dilde düzenlenen belgelerin tercümeleri ve bu tercümelerin tasdik işlemi aşağıdaki şekilde yapılır: 7.9.6.1.1. Yerli istekliler ile Türk vatandaşı gerçek kişi ve/veya Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre kurulmuş tüzel kişi ortağı bulunan iş ortaklıkları veya konsorsiyumlar tarafından yabancı dilde düzenlenen belgelerin tercümelerinin, Türkiye’deki yeminli tercümanlar tarafından yapılması ve noter tarafından onaylanması zorunludur. Bu tercümeler, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tasdik işleminden muaftır. 7.9.6.2. Yabancı istekliler tarafından yabancı dilde düzenlenen belgelerin tercümeleri ve bu tercümelerin tasdik işlemi, aşağıdaki şekilde yapılır: 7.9.6.2.1. Tercümelerin tasdik işleminden tercümeyi gerçekleştiren yeminli tercümanın imzası ve varsa belge üzerindeki mührün ya da damganın aslı ile aynı olduğunun teyidi işlemi anlaşılır. 7.9.6.2.2. Belgelerin tercümelerinin, verildiği ülkedeki yeminli tercüman tarafından yapılmış olması ve tercümesinde "apostil tasdik şerhi" taşıması halinde bu tercümelerde başkaca bir tasdik şerhi aranmaz. Bu tercümelerin "apostil tasdik şerhi" taşımaması durumunda ise tercümelerdeki imza ve varsa üzerindeki mühür veya damga, bu ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu tarafından veya sırasıyla, belgenin düzenlendiği ülkenin Türkiye’deki temsilciliği ile Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından tasdik edilmelidir. 7.9.6.2.3. Türkiye Cumhuriyeti ile diğer devlet veya devletler arasında belgelerdeki imza, mühür veya damganın tasdik işlemini düzenleyen hükümler içeren bir anlaşma veya sözleşme bulunduğu takdirde belgelerin tercümelerinin tasdik işlemi de bu anlaşma veya sözleşme hükümlerine göre yaptırılabilir. 7.9.6.2.4. Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğunun bulunmadığı ülkelerde düzenlenen belgelerin tercümelerinin, verildiği ülkedeki yeminli tercüman tarafından yapılmış olması ve tercümenin de "apostil tasdik şerhi" taşımaması durumunda ise söz konusu tercümedeki imza ve varsa üzerindeki mühür veya damganın sırasıyla bu ülkenin Dışişleri Bakanlığı, bu ülkeyle ilişkilerden sorumlu Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu veya bu ülkenin Türkiye’deki temsilciliği ve Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından tasdik edilmelidir. 7.9.6.2.5. Yabancı dilde düzenlenen belgelerin tercümelerinin Türkiye’deki yeminli tercümanlar tarafından yapılması ve noter tarafından onaylanması halinde ise bu tercümelerde başkaca bir tasdik şerhi aranmaz. 7.9.7. Kalite ve standarda ilişkin belgelerin sunuluş şekli 7.9.7.1. Bu madde boş bırakılmıştır.” düzenlemesi yer almaktadır.
Teknik Şartname’nin C.3’üncü maddesinde “Cihazın saatlik hızı en az 15 test/saat olmalıdır. Teklif verecek firmalar bu hızı sağlamak için; tek bir cihaz ile veya aynı marka 2 (iki) cihaz ile teklif verebilirler. Cihaz belirtilen hıza hasta bazında çalışmak ve sonuç vermek kaydıyla ulaşmalıdır.” düzenlemesi yer almaktadır.
İhaleye ait Teknik Şartname’de sağlanması gereken teknik özelliklerin neler olduğunun belirtildiği ve bu kapsamda anılan Şartname’nin C.3’üncü maddesinde de cihazların saatlik test sayısı hızlarına ilişkin alt sınır belirlemesinin yapıldığı tespit edilmiştir.
İdari Şartname’nin ihaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterlerine ilişkin 7’nci maddesinde cihazlara ilişkin katalog sunulması ile ilgili herhangi bir düzenlemeye yer verilmediği, sadece kitlere ilişkin prospektüslerin bir yeterlik kriteri olarak belirlendiği ve anılan Şartname’nin 7.7.2’nci maddesinde ihale komisyonu tarafından talep edilmesi halinde demontrasyon değerlendirmesinin yapılacağının belirtildiği anlaşılmıştır.
İdarenin ek bilgi ve belge talepli, 11.06.2024 tarihli ve 5981 sayılı Kurum yazısına cevaben gönderdiği 13.06.2024 tarihli ve 246467730 sayılı yazısından ise ihale üzerinde bırakılan istekli Med-Kim Kimya Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.’nin teklif etmiş olduğu cihazların Teknik Şartname’ye uygunluğunun teklif değerlendirme aşamasında, fiziki ortamda talep edilen kataloglar üzerinden yapıldığı görülmüştür.
Teklif edilen cihazların teknik özelliklerinin tevsiki amacıyla katalog vb. teknik dokümanın İdari Şartname’nin 7’nci maddesinde yeterlik kriteri olarak belirlenmemesi ve demonstrasyon değerlendirmesinin yapılmasının da ihale komisyonu tarafından talep edilmesi şartına bağlanması karşısında, Teknik Şartname’nin iddia konusu C.3’üncü maddesinde yer verilen teknik özelliğin sağlanıp sağlanmadığının tespitinin ihale sürecinde yapıldığı üzere katalog üzerinden yapılamayacağı ve teknik uygunluk değerlendirmesi için ihale komisyonunun talep etmesi durumunda demonstrasyon değerlendirmesi yapabileceği anlaşılmıştır. Dolayısıyla, Teknik Şartname’nin C.3’üncü maddesi çerçevesinde teknik uygunluğa ilişkin katalog üzerinden yapılan işlem yerinde olmadığından, teknik değerlendirme sürecinin ihale dokümanına uygun olarak tamamlanması ve İdari Şartname’nin 7’nci maddesinde yer verilen demonstrasyon değerlendirmesi üzerinden teknik uygunluğun tespit edilmesi gerekmekle birlikte, ihale üzerinde bırakılan isteklinin teklifinin başvuru sahibinin birinci iddiası kapsamında değerlendirme dışı bırakılması gerektiği ve teklif edilen cihazların teknik değerlendirmesinin ihale dokümanına uygun olarak yapılmasının da teklifin geçerlik durumunu etkilemeyeceği hususları bir arada dikkate alındığında, bu istekli için yeni bir teknik değerlendirme işlemi yapılmasına gerek bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Öte yandan, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 53’üncü maddesinin (j) fıkrasının 9’uncu alt bendinde “Başvuru sahibinin iddialarının tamamında haklı bulunması halinde, Kurul kararı ile itirazen şikâyet başvuru bedelinin başvuru sahibine iadesine karar verilir. Kurul kararının başvuru sahibine bildirimini izleyen otuz gün içinde başvuru sahibinin Kuruma yazılı talebi üzerine, bu talep tarihini izleyen otuz gün içinde Kurum tarafından itirazen şikâyet başvuru bedelinin iadesi yapılır ve son ödeme tarihine kadar geçen süre için faiz işlemez. Diğer hallerde başvuru bedeli iade edilmez. Bu fıkranın (1) numaralı bendi uyarınca tahsil edilen bedel hiçbir durumda iade edilmez.” hükmü yer almaktadır.
Aktarılan Kanun hükmüne göre, başvuru sahibinin itirazen şikâyete konu iddialarının tamamında haklı bulunması halinde başvuru bedeli iadesinin söz konusu olabileceği dikkate alındığında, yukarıda yer verilen tespit ve değerlendirmeler neticesinde, başvuru sahibinin iddialarının tamamında haklı bulunmadığı anlaşıldığından başvuru bedelinin başvuru sahibine iadesi için Kanun’un öngördüğü şekilde “başvuru sahibinin iddialarının tamamında haklı bulunması” koşulunun gerçekleşmediği, dolayısıyla 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 53’üncü maddesinin (j) fıkrasının 9’uncu alt bendi hükmü gereğince başvuru bedelinin iadesinin mümkün bulunmadığı anlaşılmıştır.
B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 18’inci maddesi yönünden yapılan inceleme sonucunda tespit edilen aykırılıklar ve buna ilişkin inceleme ve hukuki değerlendirme aşağıda yapılmıştır.
İdarenin yukarıda yer verilen 13.06.2024 tarihli ve 246467730 sayılı yazısından, başvuru sahibi Nofmed Tıbbi Malzemeler San. Tic. Ltd. Şti.’nin teklif etmiş olduğu cihazların Teknik Şartname’nin C.3’üncü maddesine uygunluğunun teklif edilen cihazlara ilişkin kataloglar üzerinden yapıldığı anlaşılmış olup, bu cihazların teknik uygunluk değerlendirmesinin İdari Şartname’nin 7’nci maddesinde bir yeterlik kriteri olarak düzenlenmeyen katalog üzerinden değil, anılan maddede bir yeterlik kriteri olarak düzenlenen demonstrasyon değerlendirmesi yapılmasına ilişkin düzenlemeler çerçevesinde gerçekleştirilmesi ve yapılan tespitler çerçevesinde ihale sürecine devam edilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Sonuç olarak, yukarıda belirtilen mevzuata aykırılıkların düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte olduğu tespit edildiğinden, Med-Kim Kimya Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.’nin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması, Nofmed Tıbbi Malzemeler San. Tic. Ltd. Şti.’nin teklif etmiş olduğu cihazların Teknik Şartname’nin başvuruya konu C.3’üncü maddesine uygunluğunun İdari Şartname’nin 7’nci maddesinde yer alan demonstrasyon değerlendirmesi yapılmasına ilişkin düzenlemeler çerçevesinde tespit edilmesi ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen otuz gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,
Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,
Oybirliği ile karar verildi.