Karar Künyesi
Karar Türü:
Sayıştay 5. Daire Kararı
Karar Tarihi:
7/5/2022
Karar No:
112
Esas No:
543
KARAR
Sözleşmeli personel
5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 49’uncu maddesi ile Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslarda belirtilen şartı taşımayan …..’nın sözleşmeli programcı olarak işe başlatılarak çalıştırılması ve yapılan ödemelerin aynı zamanda en son yıl bütçe gelirlerinin yeniden değerleme oranı kadar artırıldıktan sonra bulunan miktarın yüzde otuzunu aşması sonucunda …. TL kamu zararına sebebiyet verildiği hususu ile ilgili olarak;
5393 sayılı Kanunu’nun "Norm kadro ve personel istihdamı" başlıklı 49’uncu maddesinin üçüncü fıkrasında, “Belediye ve bağlı kuruluşlarında, norm kadroya uygun olarak çevre, sağlık, veterinerlik, teknik, hukuk, ekonomi, bilişim ve iletişim, plânlama, araştırma ve geliştirme, eğitim ve danışmanlık alanlarında avukat, mimar, mühendis, şehir ve bölge plâncısı, çözümleyici ve programcı, tabip, uzman tabip, ebe, hemşire, veteriner, kimyager, teknisyen ve tekniker gibi uzman ve teknik personel yıllık sözleşme ile çalıştırılabilir. Sözleşmeli personel eliyle yürütülen hizmetlere ilişkin boş kadrolara ayrıca atama yapılamaz. Bu personelin, yürütecekleri hizmetler için ihdas edilmiş kadro unvanının gerektirdiği nitelikleri taşımaları şarttır. …”, beşinci fıkrasında, “Üçüncü ve dördüncü fıkra hükümleri uyarınca çalıştırılacak personele her ne ad altında olursa olsun sözleşme ücreti dışında herhangi bir ödeme yapılmaz ve ücret mahiyetinde aynî ya da nakdî menfaat temin edilmez. Bu personel hakkında bu Kanunla düzenlenmeyen hususlarda vize şartı aranmaksızın 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrasına göre istihdam edilenler hakkındaki hükümler uygulanır.”
22.02.2007 gün ve 26442 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmeliğin “Sözleşmeli personel” başlıklı 21’inci maddesinde,
“(1) Belediye ve bağlı kuruluşlarında, norm kadroya uygun olarak 5393 sayılı Kanunun 49 uncu maddesinin üçüncü fıkrasında sayılan unvanlardaki personel yıllık sözleşme ile çalıştırılabilir.
(2) Sözleşmeli personel eliyle yürütülen hizmetlere ilişkin boş kadrolara ayrıca atama yapılamaz. Bu madde hükümlerine göre çalıştırılacak personel için İçişleri Bakanlığı tarafından unvanlar itibarıyla getirilecek sınırlamalara uyulur.
(3) Bu personel hakkında, 5393 sayılı Kanunda düzenlenmeyen hususlarda vize şartı aranmaksızın 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrasına göre istihdam edilenler hakkındaki hükümler uygulanır. Bu personele ait sözleşme örnekleri sözleşmenin imzalanmasını izleyen 30 gün içinde İçişleri Bakanlığına (Mülga ibare:RG-10/4/2014-28968) (…) gönderilir.
(4) Mahalli idare birliklerinde ise 5355 sayılı Kanunun 22 nci maddesinin beşinci fıkrası hükümlerine göre işlem yapılır.”
06/06/1978 tarih ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların,
15’inci maddesinde,
“(Değişik: 22/11/2010-2010/1169) Esaslara Sözleşmeli Personel Pozisyon Unvanları ile Asgari Nitelikleri Gösterir (4) sayılı Cetvel eklenmiştir. Bu cetvelde belirtilenler dışında sözleşmeli personel pozisyonları kullanılamaz ve talepte bulunulamaz. Kurumlar, söz konusu cetvelde belirlenen asgari niteliklere, hizmetin gereği ilave nitelikler belirleyebilirler.”
Esaslar eki 4 sayılı Cetvel,
4 SAYILI CETVEL
A –SÖZLEŞMELİ PERSONEL POZİSYON UNVANLARI İLE ASGARİ NİTELİKLERİ GÖSTERİR CETVEL
UNVANI NİTELİĞİ
PROGRAMCI Yükseköğretim kurumlarının bilgisayar programcılığı ile ilgili bölümlerinden en az önlisans düzeyinde mezun olmak veya en az önlisans mezunu olmak koşuluyla bilgisayar programcılığı alanına ilişkin ders aldığını belgelendirmek veya bu alanda Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika sahibi olmak ve en az D düzeyinde KPDS veya dengi yabancı dil bilgisine sahip olmak.
Esasların “Sınav şartı” başlıklı Ek 2’nci maddesinin yedinci fıkrasında,
“3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 49 uncu maddesi ve bu maddeye yapılan atıflara istinaden istihdam edilecek sözleşmeli personelin hizmete alınmasında bu madde hükümleri uygulanmaz.”
düzenlemeleri yapılmıştır.
Programcı için aranacak şartların ne olduğu konusunda 5393 sayılı Kanunun 49 uncu maddesinde yürütecekleri hizmetler için ihdas edilmiş kadro unvanının gerektirdiği nitelikleri taşımaları gerektiği hükmü ile Devlet Memurları Kanununun 4’üncü maddesinin (B) fıkrasına göre istihdam edilenler hakkındaki hükümlere bakılması gerekir. 657 sayılı Kanunun 4’üncü maddesinin (B) fıkrasına göre istihdam edilecek sözleşmeli personel hakkında 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların dikkate alınması gerekir.
Yukarıda belirtilen düzenlemelere göre 5393 sayılı Kanun’un 49’ uncu maddesine göre istihdam edilecek sözleşmeli personelde vize ve sınav hariç 06/06/1978 tarih ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslarda yer alan hükümler uygulanacaktır. Esasların ekinde yer alan 4 sayılı Cetvelin A –Sözleşmeli Personel Pozisyon Unvanları İle Asgari Nitelikleri Gösterir Cetvelde, programcı unvanı için istenen nitelikler, “Yükseköğretim kurumlarının bilgisayar programcılığı ile ilgili bölümlerinden en az önlisans düzeyinde mezun olmak veya en az önlisans mezunu olmak koşuluyla bilgisayar programcılığı alanına ilişkin ders aldığını belgelendirmek veya bu alanda Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika sahibi olmak ve en az D düzeyinde KPDS veya dengi yabancı dil bilgisine sahip olmak.” şeklinde belirtilmiştir. Buna göre programcı olarak istihdam edilecek kişinin,
-Yükseköğretim kurumlarının bilgisayar programcılığı ile ilgili bölümlerinden en az önlisans düzeyinde mezun olması,
- En az önlisans mezunu olmak koşuluyla bilgisayar programcılığı alanına ilişkin ders aldığını belgelendirmesi veya bu alanda Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika sahibi olması,
-En az D düzeyinde KPDS veya dengi yabancı dil bilgisine sahip olması,
gerekir.
…..’nın …..Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Yönetim Bilişim Sistemlerinden (Lisans) …. tarihinde mezun olduğu, başlama tarihi …. ve bitiş tarihi …. olan ….. Bakanlığı …. (….) ile başlama tarihi …. ve …. …. olan …. Bakanlığı Bilgisayar Programcılığı (….) kurs belgesinin olduğu anlaşılmaktadır. …’nın mezuniyet şartı ile bilgisayar programcılığı alanına ilişkin ders aldığına veya bu alanda Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika sahibi olma şartı tuttuğu halde istenen En az D düzeyinde KPDS veya dengi yabancı dil bilgisine sahip olduğuna dair belge bulunmamaktadır.
….. ile ilk defa ….. tarihinde …. Belediyesinde programcı kadrosunda sözleşmeli olarak çalıştırılması için sözleşme imzalanmıştır. ….’nın programcı kadrosunda sözleşmeli olarak işe başlatılmasının hatalı olduğu ….yılı hesabının yerinde denetiminin yapıldığı Aralık …. ayında sözlü olarak İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürüne ifade edildiği halde …. yılı içinde sözleşme imzalanmıştır. …. programcı için gerekli En az D düzeyinde KPDS veya dengi yabancı dil bilgisine sahip olduğuna dair belge şartını sağlamadığından sözleşmeli çalıştırılması hatalı olmuştur. Şartları taşımayan kişinin programcı kadrosunda sözleşmeli personel olarak çalıştırılmasına sebep olan kamu görevlilerinin oluşan kamu zararından sorumlu olması gerekir.
Hukuka (düzenlemeye) aykırı yapılan atama açık hatadır. İstikrar bulan Danıştay kararlarında belirtildiği üzere idarelerin yokluk, açık hata, memurun gerçek dışı beyanı ve hilesi ile atama şartlarını taşımaması durumunda süre kaydı aranmaksızın bütün işlemleri geri alabileceği kuşkusuzdur. Kişinin mevzuata aykırı bir şekilde sözleşmeli istihdam edilmesi açık hata kapsamında bulunmaktadır.
Diğer taraftan bu kişiye yapılan ödemelerin personel giderleri sınırının üzerinde olduğu görülmüştür.
5393 sayılı Belediye Kanunu’nun “Norm kadro ve personel istihdamı” başlıklı 49’ uncu maddesinin sekizinci fıkrasında, “Belediyenin yıllık toplam personel giderleri, gerçekleşen en son yıl bütçe gelirlerinin 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre belirlenecek yeniden değerleme katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarın yüzde otuzunu aşamaz. Nüfusu 10.000'in altında olan belediyelerde bu oran yüzde kırk olarak uygulanır. Yıl içerisinde aylık ve ücretlerde beklenmedik bir artışın meydana gelmesi sonucunda personel giderlerinin söz konusu oranları aşması durumunda, cari yıl ve izleyen yıllarda personel giderleri bu oranların altına ininceye kadar yeni personel alımı yapılamaz. Yeni personel alımı nedeniyle bu oranın aşılması sebebiyle oluşacak kamu zararı, zararın oluştuğu tarihten itibaren hesaplanacak kanunî faiziyle birlikte belediye başkanından tahsil edilir. Personelin her türlü alacakları zamanında ve öncelikle ödenir” hükmü ve 22.02.2007 tarihli ve 26442 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Belediye ve Bağlı Kuruluşları İle Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelik’in “Kadroların kullanımı” başlıklı 14’üncü maddesinde ise, “Belediye ve mahalli idare birlikleri, bu Yönetmeliğe uygun olarak ihdas edilecek kadro ve pozisyonların kullanımında, 5393 sayılı Belediye Kanununun 49’uncu maddesinin sekizinci fıkrasını göz önünde bulundurmak zorundadırlar” düzenlemesi yer almaktadır. Bu hükümlere göre belediyenin yeni personel alımı nedeniyle, yıllık personel giderlerinin gerçekleşen en son yıl bütçe gelirlerinin yeniden değerleme oranı kadar artırıldıktan sonra bulunan miktarın yüzde otuzunu aşmaması gerekir. …..’nın ilk defa işe alındığı …. tarihi itibariyle sınırın aşıldığı dikkate alındığında, buna bağlı olarak da ….ödemelerinde de sınır aşılmış olmaktadır.
Savunmada programcı kadrosuyla işe alımın mevzuata uygun olduğu, 5393 sayılı Kanunda programcı alınabileceğinin gösterildiği, bu madde dil şartı ya da başka bir şart aranmadığı, kamu hizmetlerinin devamı ve sekteye uğratılmaması amacıyla eğitim şartı tutan, konusunda uzman olan personel alımının mevzuata uygun olduğu, emeğinin karşılığı olan ücretin kendisine ödendiği, emeğin karşılığı ödenen ücretin hiçbir zaman iddia edildiği gibi kamu zararı oluşturmadığı, aşağıda gösterilen Danıştay Dava Daireleri Genel Kurulu’nun İçtihadı Birleştirme kararında, Danıştay Hukuk Daireleri ile Yargıtay İçtihadı Birleştirme Kurulu tarafından verilen kararlarda, ödemelerin geri alınamayacağı açıkça hüküm altına alındığı, hatalı ödemenin ilk yapıldığı tarihten başlamak üzere 90 günlük süre geçtikten sonra istirdat edilemeyeceği, sakat bir işlem bundan yararlanan lehine kazanılmış bir hak doğurmasa da, bunun kişiler için doğurduğu etki ve sonuçlarının korunması gerektiği, mevzuata aykırı olduğu iddia edilen atamalar nedeniyle maaş –tazminat gibi ilgilisine yapılan hatalı ödemelerin sorguda iddia edildiği gibi kamu zararı oluşturmadığı,
Sorumlu ….’nun savunmasında, İç Kontrol ve Ön Malî Kontrole İlişkin Usul ve Esaslara göre ön malî kontrol yetkisinin malî hizmetler birimi yöneticisine ait olduğu, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğünün ön mali kontrol ile ilgili bir yetkisi ve sorumluluğu bulunmadığı, müdür olarak görev yaptığı dönemin personel gider artışına etkisi bulunmadığı, personel gider oranını artıranın bir önceki belediye başkanının seçimden önce yapmış olduğu mevzuata aykırı işçi alımı ve işçi sözleşmesindeki yanlış düzenlemeler olduğu,
ifade edilmiştir.
02.02.2000 gün ve 23952 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren İl Özel İdareleri, Belediyeler ve İl Özel İdareleri ve Belediyelerin Kurdukları Birlik, Müessese ve İşletmeler ile Bunlara Bağlı Döner Sermayeli Kuruluşlardaki Memurların Görevde Yükselme Esaslarına Dair Yönetmeliğin “Amaç” başlıklı 1’inci maddesinde, “Bu Yönetmeliğin amacı, liyakat ve kariyer ilkeleri çerçevesinde hizmet gerekleri esas alınarak il özel idareleri, belediyeler ve il özel idareleri ve belediyelerin kurdukları birlik, müessese ve işletmeler ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlarda istihdam edilen memurların görevde yükselmelerine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.” ile 04.07.2009 gün 277278 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmeliğin “Amaç" başlıklı 1 inci maddesinde, "Bu Yönetmeliğin amacı, liyakat ve kariyer ilkeleri çerçevesinde, hizmet gerekleri ve personel planlaması esas alınarak, mahalli idarelerde görev yapan Devlet memurlarının görevde yükselme ve unvan değişikliklerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.” yer alan ifadelerden anlaşılacağı üzere bu yönetmelikler mahalli idarelerde memur olarak görev yapan kişileri kapsadığından dolayı sözleşmeli personelin bu Yönetmelikler kapsamında olmadığı açıktır. Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği memur olarak görev yapmakta olan kişilerin görevde yükselme esaslarında uygulanacak olup, sözleşmeli personel istihdamında dikkate alınacak mevzuat değildir.
Belediyelerde “programcı” unvanlı sözleşmeli personel çalıştırılabilmesi, 5393 sayılı Kanunun 49’uncu maddesi uyarınca mümkün bulunmaktadır. Anılan maddede hangi unvanlarda sözleşmeli personel çalıştırılabileceği belirlenmiş olup programcı unvanı bu kapsamda yer almaktadır. Söz konusu düzenlemede bir unvanın belirtilmiş olması, o unvanlı kadroda sözleşmeli personel çalıştırılabilmesi için yeterli değildir. İlgili belediyeye ait anılan unvanlı boş bir kadronun bulunması zorunludur. “Kadro” kavramı, memurlar yönünden geçerli olup sözleşmeli personelin kadroya atanmaları söz konusu değildir. Bu durumda, kanun koyucu kural olarak Devlet memuru tarafından yerine getirilmesi öngörülen bir görevin sözleşmeli personel eliyle de yerine getirilebilmesine olanak tanımaktadır. Bununla birlikte söz konusu maddede “Bu personelin, yürütecekleri hizmetler için ihdas edilmiş kadro unvanının gerektirdiği nitelikleri taşımaları şarttır” denilmek suretiyle anılan unvanlarda sözleşmeli personel olarak çalışacak kişilerin aranan nitelikleri taşımaları gerektiği ifade edilmiş olmaktadır. Memurlardan farklı olarak “yıllık sözleşme” ile çalıştırılmakta ve KPSS sınavında başarılı olma şartı aranmamaktadır.
5393 sayılı Kanunun 49’ uncu maddesi hükmü gereğince “programcı” unvanlı pozisyonda yıllık sözleşme yapılmak suretiyle sözleşmeli personel çalıştırılabilmesi mümkün olmakla birlikte bu kişilerin yürütecekleri hizmetler için ihdas edilmiş kadro unvanının gerektirdiği nitelikleri taşımaları gerektiği açıktır. Anılan maddede bu kişiler hakkında Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrasına göre istihdam edilenler hakkındaki hükümlerin uygulanacağı da belirtilmiştir. Yukarıda belirtilen düzenlemelere göre 5393 sayılı Kanunun 49’ uncu maddesine göre istihdam edilecek sözleşmeli personelde vize ve sınav hariç 06/06/1978 tarih ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslarda yer alan hükümler uygulanacaktır.
Savunmada 5393 sayılı Kanunda dil şartı ya da başka bir şart aranmadığı ifade edilmiş ise de, 5393 sayılı Kanunun 49 uncu maddesi ve Esaslara göre dil şartı gerekmektedir. Bilgisayarla uğraşan kişiler bilirler ki programcıların yabancı dil bilgisine sahip olması gerektiği, programcılığın özellikle İngilizce dil bilgisini gerektirdiği açıktır. Programcılık dil bilgisi gerektirdiği içindir ki bu şart istenmektedir.
Savunmada müdür olarak görev yapılan dönemde personel gider artışına etkilerinin bulunmadığı, personel gider oranını artıranın bir önceki belediye başkanının seçimden önce yapmış olduğu mevzuata aykırı işçi alımı ve işçi sözleşmesindeki yanlış düzenlemeler olduğu ifade edilmiştir.
Yıllık personel giderleri gerçekleşen en son yıl bütçe gelirlerinin yeniden değerleme oranı kadar artırıldıktan sonra bulunan miktarın yüzde otuzunu aştığı konusunda tereddüt bulunmamaktadır. İdarenin devamlılığı esastır. Bu ifadeler personel alımında limite uyulmamanın gerekçesi olamaz. Yani mali disipline uyulmalıdır. Burada ön mali kontrolün önemi bulunmamaktadır. Sözleşmeli personel olarak işe başlayan kişinin sınırın üzerinde olup olmadığı ile ilgili bilgiyi İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü Mali Hizmetler Müdürlüğünden temin ederek gerekli incelemeyi yapmalıdır. Personelin işe başlatılması ve bordroların hazırlanması konusunda görev ve yetki İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğündedir.
Yıllık personel giderleri gerçekleşen en son yıl bütçe gelirlerinin yeniden değerleme oranı kadar artırıldıktan sonra bulunan miktarın yüzde otuzunu aştığı halde 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 49’uncu maddesinin sekizinci fıkrasına aykırı olarak personel alımı yapılmasından dolayı Belediye Başkanı …. ile personelin atanması sırasında personel giderlerinin en son yıl bütçe gelirlerinin yeniden değerleme oranı kadar artırıldıktan sonra bulunan miktarın yüzde otuzunu aştığı konusunda Belediye Başkanını yazılı olarak uyarmayan İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürü …. oluşan kamu zararından sorumludur.
Şartları taşımadığı halde tam zamanlı programcı kadrosunda sözleşmeli personel olarak çalıştırılan ….‘ya yapılan ödemelerin aynı zamanda en son yıl bütçe gelirlerinin yeniden değerleme oranı kadar artırıldıktan sonra bulunan miktarın yüzde otuzunu aşması sonucu yapılan ödemeler kamu zararıdır.
Şartları taşımayan kişinin sözleşmeli programcı olarak çalıştırılması için imzalanan sözleşmede idare adına Belediye Başkanı ….’un imzası bulunmaktadır. Açık hata kapsamında yapılan atamadan bu kişinin sorumlu olması tabiidir. İmzalanan sözleşme ile diğer belgelerde İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürünün veya bu görevi yapanın imzası bulunmamaktadır. Ancak İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürü imzalanan sözleşme birime geldiğinde programcı için şartların sağlanıp sağlanmadığını incelemesi görevinin gereğidir. Şartları tutmayan kişi ile ilgili gerekli incelemeyi yaparak şartları tutmadığına ilişkin gerekli yazıyı yazarak atama yapan Belediye Başkanını uyarmadığından dolayı sorumludur. Yıllık personel giderleri gerçekleşen en son yıl bütçe gelirlerinin yeniden değerleme oranı kadar artırıldıktan sonra bulunan miktarın yüzde otuzunu aştığı halde 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 49’uncu maddesinin sekizinci fıkrasına aykırı olarak personel alımı yapılmasından dolayı Belediye Başkanı …. ile personelin atanması sırasında personel giderlerinin en son yıl bütçe gelirlerinin yeniden değerleme oranı kadar artırıldıktan sonra bulunan miktarın yüzde otuzunu aştığı konusunda Belediye Başkanını yazılı olarak uyarmayan İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürü …… oluşan kamu zararından sorumludur. Harcama yetkilisi ve gerçekleştirme görevlileri de mevzuata aykırı çalıştırılan kişiye ödeme yapılması anında gerekli incelemeyi yapmadıklarından ve şartları tutmadığına ve personel giderlerinin sınırı aştığına ilişkin olarak atama yapan Belediye Başkanını yazılı uyarmadıklarından dolayı sorumludurlar.
Bu itibarla; 5393 sayılı Belediye Kanununun 49 uncu maddesi ile Esaslarda belirtilen şartı taşımayan ….’nın sözleşmeli programcı olarak işe başlatılarak çalıştırıldığı ve yapılan ödemelerin aynı zamanda en son yıl bütçe gelirlerinin yeniden değerleme oranı kadar artırıldıktan sonra bulunan miktarın yüzde otuzunu aşması sonucunda oluşan ve ayrıntılı hesabı aşağıda tabloda gösterilen …….TL kamu zararının;
…. TL’sinin Harcama Yetkilisi (…..) …., Gerçekleştirme Görevlisi (….) …. ve Diğer Sorumlu (…..) ….. ile Üst Yönetici (…..) ….’a
…. TL’sinin Harcama Yetkilisi (…..) …., Gerçekleştirme Görevlisi (….) …. ve Diğer Sorumlu (…..) ….. ile Üst Yönetici (…..) ….’a
…. TL’sinin Harcama Yetkilisi (…..) …., Gerçekleştirme Görevlisi (….) …. ve Diğer Sorumlu (…..) ….. ile Üst Yönetici (…..) ….’a
müştereken ve müteselsilen, 6085 sayılı Sayıştay Kanununun 53 üncü maddesi gereği işleyecek faizleri ile ödettirilmesine oyçokluğuyla karar verildi.
Azınlık Görüşü:
Daire Başkanı …..’in karşı oy gerekçesi;
“5393 sayılı Kanunun 49 uncu maddesi ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 4/B maddesine göre belediyelerde istihdam edilecek programcı için 7//15754 sayılı BKK ile yürürlüğe giren Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına ilişkin Esaslarda yer alan hükümlere uyulması gerekmektedir. Bu esasların ekinde yer alan 4 sayılı Cetvelin A-Sözleşmeli personel Pozisyon unvanlıları ile asgari niteliklerin gösterir cetvelde, programcı unvanı için istenen asgari nitelikler belirlenmiştir. …… Belediyesinde istihdam edilen sözleşmeli programcının “en az D düzeyinde KPDS veya dengi yabancı dil bilgisine sahip olmak” şartını sağlamadığı açık olmakla birlikte;
Belediye ile sözleşmeli programcı arasında yapılan hizmet sözleşmelerinin 5 inci maddelerinde, sözleşmeli personele yapacağı hizmeti karşılığında her ay ne kadar net ücret ödeneceği belirlenmiştir. Mevzuatın öngördüğü şartlardan birini sağlamasa da söz konusu kişi sözleşmelerle ilgili yıllarda belediyede istihdam edilmiş, kendisine de görevinin gerektirdiği sözleşmesinde öngörülen ücret ödenmiştir. Yapılan ücret ödemelerinin tamamının kamu zararı olarak değerlendirilmesi mümkün olmayıp, sözleşmede belirlenen tutarın ödenmesi ile kamu kaynağında bir eksilmeye sebep olunmamıştır.”
5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 49’uncu maddesi ile Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslarda belirtilen şartı taşımayan …..’nın sözleşmeli programcı olarak işe başlatılarak çalıştırılması ve yapılan ödemelerin aynı zamanda en son yıl bütçe gelirlerinin yeniden değerleme oranı kadar artırıldıktan sonra bulunan miktarın yüzde otuzunu aşması sonucunda …. TL kamu zararına sebebiyet verildiği hususu ile ilgili olarak;
5393 sayılı Kanunu’nun "Norm kadro ve personel istihdamı" başlıklı 49’uncu maddesinin üçüncü fıkrasında, “Belediye ve bağlı kuruluşlarında, norm kadroya uygun olarak çevre, sağlık, veterinerlik, teknik, hukuk, ekonomi, bilişim ve iletişim, plânlama, araştırma ve geliştirme, eğitim ve danışmanlık alanlarında avukat, mimar, mühendis, şehir ve bölge plâncısı, çözümleyici ve programcı, tabip, uzman tabip, ebe, hemşire, veteriner, kimyager, teknisyen ve tekniker gibi uzman ve teknik personel yıllık sözleşme ile çalıştırılabilir. Sözleşmeli personel eliyle yürütülen hizmetlere ilişkin boş kadrolara ayrıca atama yapılamaz. Bu personelin, yürütecekleri hizmetler için ihdas edilmiş kadro unvanının gerektirdiği nitelikleri taşımaları şarttır. …”, beşinci fıkrasında, “Üçüncü ve dördüncü fıkra hükümleri uyarınca çalıştırılacak personele her ne ad altında olursa olsun sözleşme ücreti dışında herhangi bir ödeme yapılmaz ve ücret mahiyetinde aynî ya da nakdî menfaat temin edilmez. Bu personel hakkında bu Kanunla düzenlenmeyen hususlarda vize şartı aranmaksızın 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrasına göre istihdam edilenler hakkındaki hükümler uygulanır.”
22.02.2007 gün ve 26442 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmeliğin “Sözleşmeli personel” başlıklı 21’inci maddesinde,
“(1) Belediye ve bağlı kuruluşlarında, norm kadroya uygun olarak 5393 sayılı Kanunun 49 uncu maddesinin üçüncü fıkrasında sayılan unvanlardaki personel yıllık sözleşme ile çalıştırılabilir.
(2) Sözleşmeli personel eliyle yürütülen hizmetlere ilişkin boş kadrolara ayrıca atama yapılamaz. Bu madde hükümlerine göre çalıştırılacak personel için İçişleri Bakanlığı tarafından unvanlar itibarıyla getirilecek sınırlamalara uyulur.
(3) Bu personel hakkında, 5393 sayılı Kanunda düzenlenmeyen hususlarda vize şartı aranmaksızın 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrasına göre istihdam edilenler hakkındaki hükümler uygulanır. Bu personele ait sözleşme örnekleri sözleşmenin imzalanmasını izleyen 30 gün içinde İçişleri Bakanlığına (Mülga ibare:RG-10/4/2014-28968) (…) gönderilir.
(4) Mahalli idare birliklerinde ise 5355 sayılı Kanunun 22 nci maddesinin beşinci fıkrası hükümlerine göre işlem yapılır.”
06/06/1978 tarih ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların,
15’inci maddesinde,
“(Değişik: 22/11/2010-2010/1169) Esaslara Sözleşmeli Personel Pozisyon Unvanları ile Asgari Nitelikleri Gösterir (4) sayılı Cetvel eklenmiştir. Bu cetvelde belirtilenler dışında sözleşmeli personel pozisyonları kullanılamaz ve talepte bulunulamaz. Kurumlar, söz konusu cetvelde belirlenen asgari niteliklere, hizmetin gereği ilave nitelikler belirleyebilirler.”
Esaslar eki 4 sayılı Cetvel,
4 SAYILI CETVEL
A –SÖZLEŞMELİ PERSONEL POZİSYON UNVANLARI İLE ASGARİ NİTELİKLERİ GÖSTERİR CETVEL
UNVANI NİTELİĞİ
PROGRAMCI Yükseköğretim kurumlarının bilgisayar programcılığı ile ilgili bölümlerinden en az önlisans düzeyinde mezun olmak veya en az önlisans mezunu olmak koşuluyla bilgisayar programcılığı alanına ilişkin ders aldığını belgelendirmek veya bu alanda Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika sahibi olmak ve en az D düzeyinde KPDS veya dengi yabancı dil bilgisine sahip olmak.
Esasların “Sınav şartı” başlıklı Ek 2’nci maddesinin yedinci fıkrasında,
“3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 49 uncu maddesi ve bu maddeye yapılan atıflara istinaden istihdam edilecek sözleşmeli personelin hizmete alınmasında bu madde hükümleri uygulanmaz.”
düzenlemeleri yapılmıştır.
Programcı için aranacak şartların ne olduğu konusunda 5393 sayılı Kanunun 49 uncu maddesinde yürütecekleri hizmetler için ihdas edilmiş kadro unvanının gerektirdiği nitelikleri taşımaları gerektiği hükmü ile Devlet Memurları Kanununun 4’üncü maddesinin (B) fıkrasına göre istihdam edilenler hakkındaki hükümlere bakılması gerekir. 657 sayılı Kanunun 4’üncü maddesinin (B) fıkrasına göre istihdam edilecek sözleşmeli personel hakkında 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların dikkate alınması gerekir.
Yukarıda belirtilen düzenlemelere göre 5393 sayılı Kanun’un 49’ uncu maddesine göre istihdam edilecek sözleşmeli personelde vize ve sınav hariç 06/06/1978 tarih ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslarda yer alan hükümler uygulanacaktır. Esasların ekinde yer alan 4 sayılı Cetvelin A –Sözleşmeli Personel Pozisyon Unvanları İle Asgari Nitelikleri Gösterir Cetvelde, programcı unvanı için istenen nitelikler, “Yükseköğretim kurumlarının bilgisayar programcılığı ile ilgili bölümlerinden en az önlisans düzeyinde mezun olmak veya en az önlisans mezunu olmak koşuluyla bilgisayar programcılığı alanına ilişkin ders aldığını belgelendirmek veya bu alanda Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika sahibi olmak ve en az D düzeyinde KPDS veya dengi yabancı dil bilgisine sahip olmak.” şeklinde belirtilmiştir. Buna göre programcı olarak istihdam edilecek kişinin,
-Yükseköğretim kurumlarının bilgisayar programcılığı ile ilgili bölümlerinden en az önlisans düzeyinde mezun olması,
- En az önlisans mezunu olmak koşuluyla bilgisayar programcılığı alanına ilişkin ders aldığını belgelendirmesi veya bu alanda Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika sahibi olması,
-En az D düzeyinde KPDS veya dengi yabancı dil bilgisine sahip olması,
gerekir.
…..’nın …..Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Yönetim Bilişim Sistemlerinden (Lisans) …. tarihinde mezun olduğu, başlama tarihi …. ve bitiş tarihi …. olan ….. Bakanlığı …. (….) ile başlama tarihi …. ve …. …. olan …. Bakanlığı Bilgisayar Programcılığı (….) kurs belgesinin olduğu anlaşılmaktadır. …’nın mezuniyet şartı ile bilgisayar programcılığı alanına ilişkin ders aldığına veya bu alanda Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika sahibi olma şartı tuttuğu halde istenen En az D düzeyinde KPDS veya dengi yabancı dil bilgisine sahip olduğuna dair belge bulunmamaktadır.
….. ile ilk defa ….. tarihinde …. Belediyesinde programcı kadrosunda sözleşmeli olarak çalıştırılması için sözleşme imzalanmıştır. ….’nın programcı kadrosunda sözleşmeli olarak işe başlatılmasının hatalı olduğu ….yılı hesabının yerinde denetiminin yapıldığı Aralık …. ayında sözlü olarak İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürüne ifade edildiği halde …. yılı içinde sözleşme imzalanmıştır. …. programcı için gerekli En az D düzeyinde KPDS veya dengi yabancı dil bilgisine sahip olduğuna dair belge şartını sağlamadığından sözleşmeli çalıştırılması hatalı olmuştur. Şartları taşımayan kişinin programcı kadrosunda sözleşmeli personel olarak çalıştırılmasına sebep olan kamu görevlilerinin oluşan kamu zararından sorumlu olması gerekir.
Hukuka (düzenlemeye) aykırı yapılan atama açık hatadır. İstikrar bulan Danıştay kararlarında belirtildiği üzere idarelerin yokluk, açık hata, memurun gerçek dışı beyanı ve hilesi ile atama şartlarını taşımaması durumunda süre kaydı aranmaksızın bütün işlemleri geri alabileceği kuşkusuzdur. Kişinin mevzuata aykırı bir şekilde sözleşmeli istihdam edilmesi açık hata kapsamında bulunmaktadır.
Diğer taraftan bu kişiye yapılan ödemelerin personel giderleri sınırının üzerinde olduğu görülmüştür.
5393 sayılı Belediye Kanunu’nun “Norm kadro ve personel istihdamı” başlıklı 49’ uncu maddesinin sekizinci fıkrasında, “Belediyenin yıllık toplam personel giderleri, gerçekleşen en son yıl bütçe gelirlerinin 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre belirlenecek yeniden değerleme katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarın yüzde otuzunu aşamaz. Nüfusu 10.000'in altında olan belediyelerde bu oran yüzde kırk olarak uygulanır. Yıl içerisinde aylık ve ücretlerde beklenmedik bir artışın meydana gelmesi sonucunda personel giderlerinin söz konusu oranları aşması durumunda, cari yıl ve izleyen yıllarda personel giderleri bu oranların altına ininceye kadar yeni personel alımı yapılamaz. Yeni personel alımı nedeniyle bu oranın aşılması sebebiyle oluşacak kamu zararı, zararın oluştuğu tarihten itibaren hesaplanacak kanunî faiziyle birlikte belediye başkanından tahsil edilir. Personelin her türlü alacakları zamanında ve öncelikle ödenir” hükmü ve 22.02.2007 tarihli ve 26442 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Belediye ve Bağlı Kuruluşları İle Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelik’in “Kadroların kullanımı” başlıklı 14’üncü maddesinde ise, “Belediye ve mahalli idare birlikleri, bu Yönetmeliğe uygun olarak ihdas edilecek kadro ve pozisyonların kullanımında, 5393 sayılı Belediye Kanununun 49’uncu maddesinin sekizinci fıkrasını göz önünde bulundurmak zorundadırlar” düzenlemesi yer almaktadır. Bu hükümlere göre belediyenin yeni personel alımı nedeniyle, yıllık personel giderlerinin gerçekleşen en son yıl bütçe gelirlerinin yeniden değerleme oranı kadar artırıldıktan sonra bulunan miktarın yüzde otuzunu aşmaması gerekir. …..’nın ilk defa işe alındığı …. tarihi itibariyle sınırın aşıldığı dikkate alındığında, buna bağlı olarak da ….ödemelerinde de sınır aşılmış olmaktadır.
Savunmada programcı kadrosuyla işe alımın mevzuata uygun olduğu, 5393 sayılı Kanunda programcı alınabileceğinin gösterildiği, bu madde dil şartı ya da başka bir şart aranmadığı, kamu hizmetlerinin devamı ve sekteye uğratılmaması amacıyla eğitim şartı tutan, konusunda uzman olan personel alımının mevzuata uygun olduğu, emeğinin karşılığı olan ücretin kendisine ödendiği, emeğin karşılığı ödenen ücretin hiçbir zaman iddia edildiği gibi kamu zararı oluşturmadığı, aşağıda gösterilen Danıştay Dava Daireleri Genel Kurulu’nun İçtihadı Birleştirme kararında, Danıştay Hukuk Daireleri ile Yargıtay İçtihadı Birleştirme Kurulu tarafından verilen kararlarda, ödemelerin geri alınamayacağı açıkça hüküm altına alındığı, hatalı ödemenin ilk yapıldığı tarihten başlamak üzere 90 günlük süre geçtikten sonra istirdat edilemeyeceği, sakat bir işlem bundan yararlanan lehine kazanılmış bir hak doğurmasa da, bunun kişiler için doğurduğu etki ve sonuçlarının korunması gerektiği, mevzuata aykırı olduğu iddia edilen atamalar nedeniyle maaş –tazminat gibi ilgilisine yapılan hatalı ödemelerin sorguda iddia edildiği gibi kamu zararı oluşturmadığı,
Sorumlu ….’nun savunmasında, İç Kontrol ve Ön Malî Kontrole İlişkin Usul ve Esaslara göre ön malî kontrol yetkisinin malî hizmetler birimi yöneticisine ait olduğu, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğünün ön mali kontrol ile ilgili bir yetkisi ve sorumluluğu bulunmadığı, müdür olarak görev yaptığı dönemin personel gider artışına etkisi bulunmadığı, personel gider oranını artıranın bir önceki belediye başkanının seçimden önce yapmış olduğu mevzuata aykırı işçi alımı ve işçi sözleşmesindeki yanlış düzenlemeler olduğu,
ifade edilmiştir.
02.02.2000 gün ve 23952 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren İl Özel İdareleri, Belediyeler ve İl Özel İdareleri ve Belediyelerin Kurdukları Birlik, Müessese ve İşletmeler ile Bunlara Bağlı Döner Sermayeli Kuruluşlardaki Memurların Görevde Yükselme Esaslarına Dair Yönetmeliğin “Amaç” başlıklı 1’inci maddesinde, “Bu Yönetmeliğin amacı, liyakat ve kariyer ilkeleri çerçevesinde hizmet gerekleri esas alınarak il özel idareleri, belediyeler ve il özel idareleri ve belediyelerin kurdukları birlik, müessese ve işletmeler ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlarda istihdam edilen memurların görevde yükselmelerine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.” ile 04.07.2009 gün 277278 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmeliğin “Amaç" başlıklı 1 inci maddesinde, "Bu Yönetmeliğin amacı, liyakat ve kariyer ilkeleri çerçevesinde, hizmet gerekleri ve personel planlaması esas alınarak, mahalli idarelerde görev yapan Devlet memurlarının görevde yükselme ve unvan değişikliklerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.” yer alan ifadelerden anlaşılacağı üzere bu yönetmelikler mahalli idarelerde memur olarak görev yapan kişileri kapsadığından dolayı sözleşmeli personelin bu Yönetmelikler kapsamında olmadığı açıktır. Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği memur olarak görev yapmakta olan kişilerin görevde yükselme esaslarında uygulanacak olup, sözleşmeli personel istihdamında dikkate alınacak mevzuat değildir.
Belediyelerde “programcı” unvanlı sözleşmeli personel çalıştırılabilmesi, 5393 sayılı Kanunun 49’uncu maddesi uyarınca mümkün bulunmaktadır. Anılan maddede hangi unvanlarda sözleşmeli personel çalıştırılabileceği belirlenmiş olup programcı unvanı bu kapsamda yer almaktadır. Söz konusu düzenlemede bir unvanın belirtilmiş olması, o unvanlı kadroda sözleşmeli personel çalıştırılabilmesi için yeterli değildir. İlgili belediyeye ait anılan unvanlı boş bir kadronun bulunması zorunludur. “Kadro” kavramı, memurlar yönünden geçerli olup sözleşmeli personelin kadroya atanmaları söz konusu değildir. Bu durumda, kanun koyucu kural olarak Devlet memuru tarafından yerine getirilmesi öngörülen bir görevin sözleşmeli personel eliyle de yerine getirilebilmesine olanak tanımaktadır. Bununla birlikte söz konusu maddede “Bu personelin, yürütecekleri hizmetler için ihdas edilmiş kadro unvanının gerektirdiği nitelikleri taşımaları şarttır” denilmek suretiyle anılan unvanlarda sözleşmeli personel olarak çalışacak kişilerin aranan nitelikleri taşımaları gerektiği ifade edilmiş olmaktadır. Memurlardan farklı olarak “yıllık sözleşme” ile çalıştırılmakta ve KPSS sınavında başarılı olma şartı aranmamaktadır.
5393 sayılı Kanunun 49’ uncu maddesi hükmü gereğince “programcı” unvanlı pozisyonda yıllık sözleşme yapılmak suretiyle sözleşmeli personel çalıştırılabilmesi mümkün olmakla birlikte bu kişilerin yürütecekleri hizmetler için ihdas edilmiş kadro unvanının gerektirdiği nitelikleri taşımaları gerektiği açıktır. Anılan maddede bu kişiler hakkında Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrasına göre istihdam edilenler hakkındaki hükümlerin uygulanacağı da belirtilmiştir. Yukarıda belirtilen düzenlemelere göre 5393 sayılı Kanunun 49’ uncu maddesine göre istihdam edilecek sözleşmeli personelde vize ve sınav hariç 06/06/1978 tarih ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslarda yer alan hükümler uygulanacaktır.
Savunmada 5393 sayılı Kanunda dil şartı ya da başka bir şart aranmadığı ifade edilmiş ise de, 5393 sayılı Kanunun 49 uncu maddesi ve Esaslara göre dil şartı gerekmektedir. Bilgisayarla uğraşan kişiler bilirler ki programcıların yabancı dil bilgisine sahip olması gerektiği, programcılığın özellikle İngilizce dil bilgisini gerektirdiği açıktır. Programcılık dil bilgisi gerektirdiği içindir ki bu şart istenmektedir.
Savunmada müdür olarak görev yapılan dönemde personel gider artışına etkilerinin bulunmadığı, personel gider oranını artıranın bir önceki belediye başkanının seçimden önce yapmış olduğu mevzuata aykırı işçi alımı ve işçi sözleşmesindeki yanlış düzenlemeler olduğu ifade edilmiştir.
Yıllık personel giderleri gerçekleşen en son yıl bütçe gelirlerinin yeniden değerleme oranı kadar artırıldıktan sonra bulunan miktarın yüzde otuzunu aştığı konusunda tereddüt bulunmamaktadır. İdarenin devamlılığı esastır. Bu ifadeler personel alımında limite uyulmamanın gerekçesi olamaz. Yani mali disipline uyulmalıdır. Burada ön mali kontrolün önemi bulunmamaktadır. Sözleşmeli personel olarak işe başlayan kişinin sınırın üzerinde olup olmadığı ile ilgili bilgiyi İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü Mali Hizmetler Müdürlüğünden temin ederek gerekli incelemeyi yapmalıdır. Personelin işe başlatılması ve bordroların hazırlanması konusunda görev ve yetki İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğündedir.
Yıllık personel giderleri gerçekleşen en son yıl bütçe gelirlerinin yeniden değerleme oranı kadar artırıldıktan sonra bulunan miktarın yüzde otuzunu aştığı halde 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 49’uncu maddesinin sekizinci fıkrasına aykırı olarak personel alımı yapılmasından dolayı Belediye Başkanı …. ile personelin atanması sırasında personel giderlerinin en son yıl bütçe gelirlerinin yeniden değerleme oranı kadar artırıldıktan sonra bulunan miktarın yüzde otuzunu aştığı konusunda Belediye Başkanını yazılı olarak uyarmayan İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürü …. oluşan kamu zararından sorumludur.
Şartları taşımadığı halde tam zamanlı programcı kadrosunda sözleşmeli personel olarak çalıştırılan ….‘ya yapılan ödemelerin aynı zamanda en son yıl bütçe gelirlerinin yeniden değerleme oranı kadar artırıldıktan sonra bulunan miktarın yüzde otuzunu aşması sonucu yapılan ödemeler kamu zararıdır.
Şartları taşımayan kişinin sözleşmeli programcı olarak çalıştırılması için imzalanan sözleşmede idare adına Belediye Başkanı ….’un imzası bulunmaktadır. Açık hata kapsamında yapılan atamadan bu kişinin sorumlu olması tabiidir. İmzalanan sözleşme ile diğer belgelerde İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürünün veya bu görevi yapanın imzası bulunmamaktadır. Ancak İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürü imzalanan sözleşme birime geldiğinde programcı için şartların sağlanıp sağlanmadığını incelemesi görevinin gereğidir. Şartları tutmayan kişi ile ilgili gerekli incelemeyi yaparak şartları tutmadığına ilişkin gerekli yazıyı yazarak atama yapan Belediye Başkanını uyarmadığından dolayı sorumludur. Yıllık personel giderleri gerçekleşen en son yıl bütçe gelirlerinin yeniden değerleme oranı kadar artırıldıktan sonra bulunan miktarın yüzde otuzunu aştığı halde 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 49’uncu maddesinin sekizinci fıkrasına aykırı olarak personel alımı yapılmasından dolayı Belediye Başkanı …. ile personelin atanması sırasında personel giderlerinin en son yıl bütçe gelirlerinin yeniden değerleme oranı kadar artırıldıktan sonra bulunan miktarın yüzde otuzunu aştığı konusunda Belediye Başkanını yazılı olarak uyarmayan İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürü …… oluşan kamu zararından sorumludur. Harcama yetkilisi ve gerçekleştirme görevlileri de mevzuata aykırı çalıştırılan kişiye ödeme yapılması anında gerekli incelemeyi yapmadıklarından ve şartları tutmadığına ve personel giderlerinin sınırı aştığına ilişkin olarak atama yapan Belediye Başkanını yazılı uyarmadıklarından dolayı sorumludurlar.
Bu itibarla; 5393 sayılı Belediye Kanununun 49 uncu maddesi ile Esaslarda belirtilen şartı taşımayan ….’nın sözleşmeli programcı olarak işe başlatılarak çalıştırıldığı ve yapılan ödemelerin aynı zamanda en son yıl bütçe gelirlerinin yeniden değerleme oranı kadar artırıldıktan sonra bulunan miktarın yüzde otuzunu aşması sonucunda oluşan ve ayrıntılı hesabı aşağıda tabloda gösterilen …….TL kamu zararının;
…. TL’sinin Harcama Yetkilisi (…..) …., Gerçekleştirme Görevlisi (….) …. ve Diğer Sorumlu (…..) ….. ile Üst Yönetici (…..) ….’a
…. TL’sinin Harcama Yetkilisi (…..) …., Gerçekleştirme Görevlisi (….) …. ve Diğer Sorumlu (…..) ….. ile Üst Yönetici (…..) ….’a
…. TL’sinin Harcama Yetkilisi (…..) …., Gerçekleştirme Görevlisi (….) …. ve Diğer Sorumlu (…..) ….. ile Üst Yönetici (…..) ….’a
müştereken ve müteselsilen, 6085 sayılı Sayıştay Kanununun 53 üncü maddesi gereği işleyecek faizleri ile ödettirilmesine oyçokluğuyla karar verildi.
Azınlık Görüşü:
Daire Başkanı …..’in karşı oy gerekçesi;
“5393 sayılı Kanunun 49 uncu maddesi ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 4/B maddesine göre belediyelerde istihdam edilecek programcı için 7//15754 sayılı BKK ile yürürlüğe giren Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına ilişkin Esaslarda yer alan hükümlere uyulması gerekmektedir. Bu esasların ekinde yer alan 4 sayılı Cetvelin A-Sözleşmeli personel Pozisyon unvanlıları ile asgari niteliklerin gösterir cetvelde, programcı unvanı için istenen asgari nitelikler belirlenmiştir. …… Belediyesinde istihdam edilen sözleşmeli programcının “en az D düzeyinde KPDS veya dengi yabancı dil bilgisine sahip olmak” şartını sağlamadığı açık olmakla birlikte;
Belediye ile sözleşmeli programcı arasında yapılan hizmet sözleşmelerinin 5 inci maddelerinde, sözleşmeli personele yapacağı hizmeti karşılığında her ay ne kadar net ücret ödeneceği belirlenmiştir. Mevzuatın öngördüğü şartlardan birini sağlamasa da söz konusu kişi sözleşmelerle ilgili yıllarda belediyede istihdam edilmiş, kendisine de görevinin gerektirdiği sözleşmesinde öngörülen ücret ödenmiştir. Yapılan ücret ödemelerinin tamamının kamu zararı olarak değerlendirilmesi mümkün olmayıp, sözleşmede belirlenen tutarın ödenmesi ile kamu kaynağında bir eksilmeye sebep olunmamıştır.”
Kararla ilgili sorunuz mu var?