KARAR

Akaryakıt alımı:

... Belediyesi tarafından S.S. ... Havalisi Motorlu Taş. Koop.’e ihale edilen akaryakıt mal alım işi kapsamında mülkiyeti belediyeye ait olmayan ve belediye ile hukuki olarak zilyetlik ilişkisi bulunmadığı görülen … plaka nolu araç için akaryakıt alımı yapılması suretiyle kamu zararına sebebiyet verildiği iddiası ile ilgili olarak yapılan incelemede;

5393 sayılı Belediye Kanunu’nun “Belediyenin giderleri” başlıklı 60’ıncı maddesinin (a) bendinde; belediye binaları, tesisleri ile araç ve malzemelerinin temini, yapımı, bakımı ve onarımı için yapılan giderler olduğu ifade edilmiştir.

Aynı Kanun’un “Gelecek yıllara yaygın hizmet yüklenmeleri” başlıklı 67’nci maddesinin (a) bendinde; belediyede belediye meclisinin, belediyeye bağlı kuruluşlarda yetkili organın kararı ile park, bahçe, sera, refüj, kaldırım ve havuz bakımı ve tamiri; araç kiralama, kontrollük, temizlik, güvenlik ve yemek hizmetlerinin; süresi ilk mahallî idareler genel seçimlerini izleyen altıncı ayın sonunu geçmemek üzere ihale yoluyla üçüncü şahıslara gördürülebileceği belirtilmiştir.

237 sayılı Taşıt Kanunu’nun “Kurumların edinebilecekleri taşıtlar” başlıklı 7’nci maddesinde; kurumların taşıt ihtiyaçlarını hizmet alımı suretiyle karşılamasının esas olacağı ve bu şekilde temini mümkün olmayan, ekonomik bulunmayan veya sağlık, savunma ve güvenlik gibi nedenlerle hizmet alımı suretiyle karşılanması uygun görülmeyen taşıtların ise diğer yollarla edinilebileceği hükmü yer almaktadır.

5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun “Bütçelerden yardım yapılması” başlıklı 29 ve “Giderin gerçekleştirilmesi” başlıklı 33’üncü maddelerinde sırasıyla; gerçek veya tüzel kişilere kanunda veya Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde dayanağı olmadan kamu kaynağı kullandırılamayacağı, yardımda bulunulamayacağı veya menfaat sağlanamayacağına ilişkin düzenlemelere yer verilmiştir.

Yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri birlikte değerlendirildiğinde, belediyenin yapacağı yakıt gideri için ilgili aracın belediyenin mülkiyetinde veya kanunda belirtilen edinim yöntemlerinden biri suretiyle kullanımında olması gerekmektedir.

Rapor maddesinde, mülkiyeti belediyeye ait olmayan ve herhangi bir zilyetlik ilişkisi tespit edilemeyen … plaka nolu araç için alınan akaryakıtın belediye bütçesinden ödenmesi sonucu kamu zararına sebebiyet verildiği iddia edilmiş ise de,

Savunmalar uyarınca … Turizm İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’ne ait … plakalı aracın şirketin 25.01.2020 tarih ve 2020/2 sayılı şirket genel kurul kararı ile yakıt gideri hariç belediyeye tahsis edildiği anlaşılmıştır.

Bu itibarla; belediyenin zilyetliğinde bulunduğu anlaşılan söz konusu araç için 11.210,26 TL akaryakıt alımı için ilişilecek husus bulunmadığına,

6085 sayılı Sayıştay Kanunu’nun 55’inci maddesi uyarınca İşbu İlamın tebliğ tarihinden itibaren altmış gün içerisinde oy birliğiyle karar verldi.


Kararla ilgili sorunuz mu var?